Vilijam Montgomeri: BIH je propala država!

"Većina ljudi koji tamo žive ne prihvaćaju koncept Bosne i moraće se poraditi na drugim solucijama", rekao je Montgomeri za hrvatski "Nacional".

On je ponovio raniji stav izneseni stav da političke strukture u BiH ne funkcioniraju, da se ništa nije promijenilo u zadnjih 15 godina, te da se BiH približava tome da postane propala država.

"Politički sustam u BiH ne funkcionira, ekonomija je katastrofalna i kada bi međunarodna zajednica napustila BiH, već kroz mjesec - dva došlo bi do eskalacije velikih problema i do potpuno nastabilne situacije", smatra američki diplomat.

On je istakao da 99 posto Srba preferira živjeti u RS, te da su Hrvati u BiH puno više okrenuti prema Hrvatskoj i najradije bi tamo živjeli.

"Sve su to činjenice, jedino je pitanje šta poduzeti. Danas imamo drugu priliku da pokušamo reorganizirati BiH mirnim putem. Ne kažem da će nužno biti nasilja ako to ne učimo, ali predviđam da će naša djeca za 15 godina voditi iste razgovore ako se ništa ne poduzme", smatra Montgomeri.

On je napomenuo da izjava koju je dao izržava njegovo mišljenje koje nije vezano za Stejt department, te da trenutno tamo nema nikoga ko bi ga u tome podržao.

Direktor banjalučkih "Nezavisnih novina" Željko Kopanja za izjavu bivšeg američkog ambasadora da je BiH propala država, a da je rješenje mirni raspad, rekao da upravo zbog pogrešne percepcije da RS razmišlja o otcjepljenju ova izjava nije ni izazvala posebne komentare u Srpskoj.

"Ako se stvorila percepcija da RS želi otcjepljenje, to je zato što su ovdašnji političari protiv pokušaja unitarizacije BiH", istakao je Kopanja i dodao da postoje stalni pritisci da se ukidaju nadležnosti entiteta, što vodi unitarizaciji.

On je rekao da je pogrešna percepcija da Republika Srpska razmišlja o otcjepljenju, obrazlažući da je spominjanje secesije, zapravo, odbrambeni mehanizam Srba da im se ne dogodi ono što se dogodilo Hrvatima u BiH.

"Da bi se zaštitili, Srbi su potegnuli pitanje secesije, odnosno referenduma, jer vide kako se Hrvati preglasavaju u Federaciji BiH. Otuda i bliža suradnja srpskih stranaka i HDZ-a iz Mostara", objasnio je Kopanja za hrvatski "Nacional".

On smatra da se međunarodna zajednica, a pogotovo SAD, "umorila" od BiH i da Brisel preuzima glavnu ulogu na Balkanu.

Kopanja je istakao da će se predstavnik EU, prema najnovijim informacijama, biti imenovan do kraja prosinca.

Sarajevski novinar i književnik Emir Imamović smatra da sukobi u BiH nisu realni, ali ni da nije puno bolja ni ratna psihoza koja raste i može potrajati godinama.

srna