Vijeće ministara mora biti žurno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene

federacija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, dogovor, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, mandatar, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, plaće, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, ocjena, Vjekoslav Bevanda, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Vjekoslav Bevanda, emigranti,  migrantska ruta, imigranti, ilegalni imigranti, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, naša tv, Vjekoslav Bevanda, ministarstvo financija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, HDZ, nato

„Poražavajuća i tužna činjenica je da i 11 mjeseci nakon održavanja Općih izbora iz dana u dan moramo ukazivati na temelje funkcioniranja demokratskog društva. Formiranje državne vlasti je proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušla je u bezizlazan prostor. Podsjetit ću da Proračun za 2019. godinu još nije usvojen, te da se institucije BIH financiraju temeljem Odluke o privremenom financiranju, a osobno sam bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje ovih dokumenata“, kazao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda.

„Skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u Bosni i Hercegovini kako smo svjedoci, nema. Napravimo li kronologiju svih događanja u posljednjih godinu dana, ne možemo ne pronaći niti jednu stvar koja nije negativno ispolitizirana“, naglasio je. 

„Vijeće ministara mora biti žurno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene“, istaknuo je ministar Bevanda, koji se osvrnuo na nastavak političke krize, neformiranja državne vlasti i novog Vijeća ministara BiH.

Ministar Bevanda komentirao je i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, nužnost provedbe potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te je pozvao na odgovornost onih koji namjerno rade opstrukcije. 

„NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata, nego i zbog financijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte npr. Češku koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja. U ovom trenutku kompromis oko tog pitanja nažalost ne postoji, a hrvatski narod ponajbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega. O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je svjesno i zlonamjerno ispolitizirano, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sustava Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega“, kazao je ministar financija i riznice BiH.

„Potpisani Sporazum o principima za uspostavu vlasti obuhvatio je ključne aspekte, od vanjske politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi. Upravo ovaj Sporazum očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizirati. Implementacijom potpisanih principa napokon bi započeli čitav set reformi na svim poljima. Bez temeljitih zaokreta i realnog promišljanja što je doista Bosna i Hercegovina postajemo svrha samima sebi. Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese, i postignemo konačno rješenje“, zaključio je ministar Vjekoslav Bevanda.