Vijeće ministara do kraja lipnja, Hrvate nemoguće izbaciti iz vlasti

Usporedno s time dovršava se proces izbora izaslanika u državni, nacionalno koncipirani Dom naroda u kojemu će se, prema svemu sudeći, oslikavati sadašnje stanje koje sugerira da će tri nacionalna bloka imati većinu i time dodatno usmjeriti budući sastav vlasti. Kako bi se došlo do sastava novog deseteročlanog Vijeća ministara, bit će potrebno postići suglasnost između dva, za sada naizgled, nepomirljiva bloka, piše večenji list.

‘Građanska' prijevara

Jedan je okupljen oko većinskih hrvatskih i srpskih stranaka, a drugi oko većinskih bošnjačkih stranaka iz Sarajeva. U dosadašnjim pregovorima pri tome su istaknuta dva osnovna prijedloga kako formirati Vijeće ministara. Jedan predviđa da bošnjački blok koji čine SDP i SDA te druge dvije minorne stranke dobiju ukupno pet mjesta u Vijeću ministara. To je, uz ostalo, otkrio i predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji je praktično glasnogovornik ovoga bloka, da Hrvatima treba oduzeti i jedno mjesto u Vijeću ministara dok pak, po logici stvari, ove stranke trebaju ponuditi i ministra iz reda ostalih budući da imaju široku plejadu kadrova po potrebi nacionalno opredijeljenih.

Hrvati i Srbi istovjetno

Pri tome je jasno poručeno kako bošnjački blok smatra da hrvatske i srpske stranke ne smiju imati ‘većinu' u sastavu Vijeća ministara. S druge pak strane, srpske stranke ne žele uopće trgovati i traže četiri pozicije u Vijeću ministara budući da su u proteklom sazivu to upravo imale bošnjačke stranke. Uz trojicu Srba, oni očekuju da ponude i ministra iz reda ostalih naroda. Dva HDZ-a, za koje je glasovalo 90 posto Hrvata na posljednjim izborima, a njihovo stajalište apsolutno podržava srpski politički blok, očekuju poziciju državnoga premijera te dvojice hrvatskih ministara. Time bi se stvari u BiH postavile na pravo mjesto, jer licitiranje s privatnim Hrvatima, Srbima ili Bošnjacima vodi novim podjelama.