VIDEO  Visoki dužnosnik DF-a na utakmici uzvikivao: 'Srbe na vrbe'

df bih, Srbi, sušić osman

"Srbe na vrbe. Srbe na vrbe", uzvikivao je Osman Sušić (39), sadašnji član Glavnog odbora Demokratske fronte (DF) i viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, uoči utakmice BiH - Srbija i Crna Gora kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koja se igrala u listopadu 2004. godine.

Ponesen navijačkom atmosferom, na video-snimku koji je nakon 15 godina procurio u javnost vidi se kako se mladi Sušić unosi u kameru i uzvikuje "Srbe na Vrbe", pa to još jednom ponavlja.

Ipak, Sušić se, kako kaže za "Nezavisne", ne sjeća ovih riječi koje, kako tvrdi, ne podržava. Kaže da je od ove utakmice, na kojoj "vjerojatno jeste bio", ali se ne sjeća dobro, prošlo mnogo godina i ne sjeća se da je uzvikivao riječi mržnje.

"Ne sjećam se utakmice, možda sam bio, ne znam fakat. Mislim da sam bio na toj utakmici, ali nemam pojma", kazao je Sušić. Prema njegovim riječima, ta utakmica je bila prije petnaestak godina i od tada je prošlo mnogo vremena pa se ne sjeća detalja, no ipak se sjetio da je "možda bio" na spomenutoj utakmici.

"Bio sam, pretpostavljam da sam bio na toj utakmici, ali stvarno ne znam. Ne sjećam se da sam to rekao, stvarno ne znam", rekao je Sušić.

Ističe da nije ni gledao sporni snimak za koji ga je novinar "Nezavisnih" pitao.

"Gledajte, ja to ne podržavam uopće. Ne podržavam to, a da li sam ja to rekao, ja mislim da ja to nisam. Taj snimak nisam gledao i stvarno ne znam. Ja to ne podržavam i to je to", napomenuo je Sušić.

Osim što je visoki dužnosnik DF-a, prema podacima sa stranice Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Sušić je na Univerzitetu u Sarajevu stekao zvanje magistra nauka iz oblasti politologije i trenutno je doktorant na istraživačkom polju politologija.

"Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu biran je u zvanje asistenta na Odsjeku politologija 2009. godine, a 2019. u zvanje višeg asistenta na oblast političkih nauka. Suradnik je na predmetima povijest Bosne i Hercegovine, povijest jugoistočne Europe, povijest ratova i genocida, studije holokausta i genocida. Objavio je više stručnih radova i prikaza u različitim časopisima i zbornicima radova. Sudjelovao je na više naučnih i stručnih konferencija i simpozija", navodi se na internet stranici fakulteta.

https://www.youtube.com/watch?v=_MRdJ7JlxUQ