VIDEO/ ČOVIĆ: Prokockali smo 26 ili 27 dana u našem dogovaranju

Dragan Čović

Predsjednik HDZ -a BiH i HNS-a Dragan Čović izjavio je danas da mandatara za sastav Vijeća ministara BiH treba imenovati odmah, dok su ostale stvari tehnička pitanja. Čović nije dao odgovor na pitanje novinara u Mostaru kada će doći do novog sastanka lidera SDA i SNSD-a, odnosno s Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

“Prošlog tjedna sjedio sam s američkim veleposlanikom. Moj stav je da treba odmah imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara BiH, jer smo već dogovorili resore. Sve što se tiče NATO-a i godišnjih izvještaja treba onda raditi bez odlaganja. Ne smiju nas druga pitanja omesti da imamo Vijeće ministara, jer sada imamo predsjedatelja Vijeća ministara i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH u istoj osobi”, rekao je Čović.

Upitan vjeruje li još u sporazum lidera koji istječe 5. rujna, kazao je: “ja ne bih bio ja da nisam očekivao ono što smo se dogovorili”.

"Mi smo nešto potpisali i to je bio produkt dugog pregovaračkog procesa. Mislim da smo prokockali 26 ili 27 dana u našem dogovaranju. Potpis koji smo stavili u uredu EU toliko je snažan i bez otvorenih pitanja da je bilo za očekivati da se to završi. Mi nemamo drugog puta nego da tražimo kompromis. Naš put je put ka EU, ka NATO-u, ali moramo odrediti dinamiku što je tehničko, a što strateško pitanje”, kazao je Čović.

Inače, Čović se danas susreo s izaslanstvom druge Hrvata BiH Prsten. Predsjednik tog udruženja Pavo Zubak pohvalio je profesionalnost rada HNS-a kao nezaobilaznog okvira hrvatskog naroda. “Ono što nas iznenađuje jest da gotovo godinu dana iza izbora još nismo formirali vlast”, rekao je Zubak./HMS/

https://www.youtube.com/watch?v=4yYB5t9RTYQ

(hms.ba)