Vegar: Za dva HDZ-a neprihvatljiv Tihićev prijedlog o raspodijeli funkcija

...hrvatskog naroda, izjavio je Srni glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar. ''Što se tiče raspodjela pozicija, mi ćemo se držati ustavnih odredbi o pripadnosti nacionalnim kvotama kako sustav to regulira i smatramo da one stranke koje predstavljaju većinski izborni legitimitet trebaju preuzeti te pozicije'', rekao je Vegar.

On je istakao da je to njihov načelan stav i da ga svi trebaju uvažiti, kao što ga uvažavaju dva HDZ-a, "koji ne biraju tko će zauzeti bošnjačke i srpske pozicije u vlasti".

Vegar je ponovio da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada ovim strankama, po principu rotacije, dok bi i za ostale pozicije trebalo poštivati princip rotacije, s tim što bi one bile predmet dogovora lidera vladajućih stranaka.

On je ponovio da dva HDZ-a neće pristupiti platformi SDP-a, jer sve stranke imaju svoju platformu, a potrebno je razgovarati o zajedničkom dokumentu.

Vegar je potvrdio da će se HDZ 1990 odazvati sastanku lidera parlamentarnih stranaka koji je zakazan za 10. veljače u Parlamentu BiH, jer je za ovu stranko važno da vlast bude uspostavljena što prije.

Tihić je izjavio da je predsjednicima dva HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću, te lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji predložio da se hrvatske pozicije u vlasti podijele spram izbornog legitimiteta iskazanog kroz Dom naroda Federacije, odnosno države BiH.

To bi značilo da dva HDZ-a dobiju dvije trećine hrvatskih pozicija, a druga grupacija SDP BiH, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak trećinu ili da taj omjer bude tri naspram dvije petine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa Tihićem i Lagumdžijom u Sarajevu izjavio je da nije postignut dogovor, jer SDP želi participirati u hrvatskim kvotama u vlasti, što je neprihvatljivo.

On je ponovio da vlast na svim razinama trebaju činiti stranke koje imaju legitimitet među tri naroda, te da bez učešća dva HDZ-a i njihovih partnera vlast ne može biti formirana.

Srna