Vasić: Umjesto što prisluškujete Dodika, bavite se stanjem u FBiH

Milorad Dodik
kako da Federacija BiH bude istinska federacija ravnopravnih naroda i političkih subjekata koji predstavljaju te narode.
SDA, umjesto da prisluškuje što Dodik priča u Beogradu ili u Banjaluci, treba vidjeti kako da bošnjačko-hrvatska federacija bude istinska federacija ravnopravnih naroda i političkih subjekata koji predstavljaju te narode, a onda da sa kredibilitetom riješenih pitanja u federaciji da razgovaramo na razini BiH - rekao je Vasić.

Komentarajući poziv SDA lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i HDZ-a BiH Draganu Čoviću da se "okrenu izgradnji BiH kao multietničke države ravnopravnih naroda i ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU i NATO", Vasić je Srni rekao da se po izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH vidi da sarajevski politički krug ne radi za BiH i njene građane, EU i NATO integracije.
- Ovo što sada rade političke stranke koje kod Srba i Hrvata imaju i legalitet i legitimitet, opću političku podršku na osnovu realnih političkih programa, nije upereno protiv bilo koga trećeg u BiH, niti je povezano s nekim zakulisnim kalkulacijama sa Beogradom i Zagrebom, nego je riječ o zaštiti realnog političkog interesa Srba i Hrvata u BiH - rekao je Vasić i dodao da je kod Hrvata čak riječ i o tome da se izbori realan ustavni položaj, koji im je u FBiH oduzet od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas.

On je dodao da SDA treba znati da je u Daytonu BiH sastavljena od muslimansko-hrvatske federacije, koja je već postojala, i RS, koja je takođe postojala.

-Kada SDA i sarajevski politički krug pođu s te pozicije, onda će sve biti lakše u BiH - rekao je Vasić i istakao da je RS jednostavno prinuđena, prije svega, gledati svoj interes i zaštititi svoje ustavno, političko i teritorijalno mjesto u BiH i u Daytonskom mirovnom sporazumu.

Komentarajući tvrdnje SDA da posljednje izjave predsjednika RS Milorada Dodika "o neodrživosti BiH, a održivosti RS i referendumu o odcjepljenju kada za to dođe vrijeme", te izjava predsjednice FBiH Borjane Krišto o disoluciji BiH kao realnoj opciji, pokazuju da su "susreti Dodik-Čović, nastavak projekta Tuđman-Milošević iz Karađorđeva o podjeli BiH", Vasić je rekao da su prošle "ratne opcije Tuđman-Milošević, Boban-Karadžić, u kojima je učestvovala i SDA".

- Predsjednik Dodik je rekao on što govori već nekoliko godina unazad - rekao je Vasić i dodao da je, to što se sada pominje potreba za referendumom i uvođenja u Ustav odredbe o samoostaljenju do odcjepljenja, posljedica 20-godišnjeg djelovanja, između ostalog, i SDA.

dnevnik.ba