Vanja Špiljak svjedočio na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču

Ivan Grujić, biskup dr.sc. Mili Bogović, bivši pukovnik Udbe, UDBA, zaštita komunističkih zločinaca, Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, Petar Penava, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Stjepan Đureković, Josip Perković, Ante Nobilo, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, udbašija, UDBA, slučaj Đureković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , opstrukcija suđenja, predmet protiv Vinka Sindičića, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, DORH, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đureković, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, UDBA, udbašija, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač,  Ivan Krmpotić, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vanja Špiljak, suđenje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA,
Poduzetnik nastanjen u Zuerichu, Vanja Špiljak je pred sudom svjedočio da je u INA-i radio u dva navrata - od 1968. do 1971. i nakon povratka iz inozemstva, od 1976. do 1987. godine.

-U tom razdoblju sam se bavio raznim djelatnostima. Od 1976. do 1980. u Beogradu kao savjetnik komercijalnog direktora na poslovima dobivanja dozvola za uvoz i izvoz različitim ministarstvima, a nakon toga sam u Zagrebu preuzeo funkciju komercijalnog direktora u odjelu za koordinaciju poslova u inozemstvu - svjedočio je šezdesetdevetogodišnji Špiljak.

Tvrdi da je u rujnu 1983. prešao u poslovodni odbor SOUR-a INA, zadužen za poslovanje s tadašnjom JNA, gdje je ostao do 1987., kada je otišao u Švicarsku.

Istraga je, kako je nadalje svjedočio Špiljak, vođena i protiv njega samog.

- Istraga je vođena i protiv mene zbog anonimne dojave jednog od djelatnika INA-a, točnije INA Commerce i to za dva slučaja. U listopadu su policajci izvršili pretres mog ureda i zaplijenili mnoge spise. Žao mi je da oca nisam pitao više o tom slučaju. No iz dokumenata koje sam imao kasnije sam saznao da je djelatnik INA Commerca Ivica Burić anonimno nazvao Stanu Dolanca i rekao mu da se u mom radnom stolu nalazi velika količina gotovine. Dolanc je tada republičkom sekretaru SUP-a Pavlu Gažiju naredio da izvrši pretres. Tada nisu naravno našli ništa. Do dan danas mi nije jasno kako je ovakva istraga mogla biti provedena na temelju anonimne dojave - rekao je Špiljak, dodajući da ga je nekoliko mjeseci kasnije Ivica Burić prijavio da je uvezao zrakoplov mimo važećih propisa.

Uloga Stane Dolanca

Ustvrdio je da je njegov otac, Mika Špiljak, 1982. htio ići u mirovinu ali je po nalogu Partije otišao u Beograd.

-Moj otac je 1982. htio otići u mirovinu. No tada je donesena odluka da on zamijeni Vladimira Bakarića na dužnostima zastupanja Hrvatske u saveznim organima - odgovorio je Špiljak na upit suca u vezi s funkcijama njegovog oca Mike početkom osamdesetih.

Svjedočio je kako je bio zaćuđen ponašanje saveznog ministra policije Stane Dolanca.

-Ja precizno ne bih mogao odgovoriti na pitanje tko stoji iza toga. No Stane Dolanc je, protiv svih normi, izišao u medijima s tvrdnjom o pronevjeri od 4 milijuna dolara, prije rezultata svih istraga. On je tjedan dana kasnije govorio o 2 milijuna. I to u nedjeljnom dnevniku koji je bio gledan u čitavoj Jugoslaviji - ustvrdio je Špiljak.

Zanijekao je da je primio mito od Vojka Santrića u Milanu, te je za lažno svjedočenje u aferi kupnje cijevi za Inu optužio Franju Kajfeža.

-Nešto kasnije Franjo Kajfež (tadašnji poduzetnik, kasnije ministar u hrvatskoj vladi) predsjedništvu SRH piše pismo u kojem kaže kako ga je Gaži prisilio da kaže kako je nazočio susretu u Milanu gdje sam navodno primio mito. Susretu je navodno prisustvovao i Gojko Santrić. Kajfež u pismu piše da nikad nije prisustvovao tom susretu. Gaži je kasnije tvrdio da je morao prekinuti istragu u INA-i zato jer 'tamo rade djeca narodnih heroja'. Kada je Gaži bio natjeran da kaže tko ga je natjerao da prekine istragu, reagirao je optužbom da su neki članovi hrvatskog vodstva 'ruski obavještajci - rekao je Špiljak.

Zanijekao je da je radio u vanjskoj trgovini, te da je imao u poslu bilo kakve kontakte s ubijenim Stjepanom Đurekovićem. Suradjivao je u Ini s inspektorima iz Beograda, a zatim se bavio koordiniranjem suradnje INA-inih poduzeća s JNA.

Špiljak je rekao kako je optuženog Zdravka Mustača upoznao još u osamdesetima na jednom od sastanaka vezanih uz pitanje društvene zaštite, a Josipa Perkovića je upoznao nakon svog svjedočenja u procesu protiv Krunoslava Pratesa.

Obrana ukazuje na ulogu KOS-a

Odvjetnik Josipa Perkovića Richard Beyer je na početku ročišta u ponedjeljak zatražio da se pozove kao svjedok Milan Damjanović, bivši pukovnik JNA i djelatnik vojne obavještajne službe KOS jer obrana smatra da Damjanović posjeduje saznanja koja dokazuju da je Stjepan Đureković ubijen po nalogu KOS-a zbog njegovih saznanja o podzemnom vojnom aerodromu Željava i vojnim naftnim rezervama INA-e.

-Već iz Damjanovićevog životopisa se da zaključiti kako se radi o vjerodostojnom svjedoku - ustvrdio je odvjetnik Beyer.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je obraćajući se optuženom Mustaču također kritizirao činjenicu da se Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat nenajavljeno pojavila u sudnici u Zagrebu iz koje je video vezom svjedočio Josip Manolić.

-Sud u Zagrebu je u tom slučaju bio samo produžena sudnica ovog suda u kojem o tomu tko smije nazočiti suđenju a tko ne odlučujem ja - rekao je sudac Dauster.