Usaglašene smjernice, slijedi rasprava o raspodjeli fotelja

Izvori u međunarodnoj zajednici bliski ovom listu potvrdili su da je napravljena svojevrsna kombinacija platforme SDP-a i dokumenta koji su ponudili Dragan Čović i Božo Ljubić.

Tako su, prema pisanju Avaza, dogovorene četiri stranice spomenutih smjernica koje bi trebale predstavljati konsenzus za formiranje buduće parlamentarne većine na nivou Federacije BiH, a vjerovatno kasnije i na razini države, kako se nijedna strana ne bi smatrala poraženom.

Čelništvo HDZ-a BiH iz Mostara navodno je signaliziralo da su dogovoreni detalji apsolutno prihvatljivi te da se može krenuti s "teškom pričom" u vezi s kadriranjem.

No, dogovor u vezi s planom rada bit će uzaludan ukoliko četiri stranke ne budu dogovorile raspodjelu ključnih funkcija. O tome se raspravljalo sinoć dokasno, a iz OHR-a stigle su informacije da su dogovori "žustri i dinamični". Određene naznake dogovora, potvrđeno nam je, uistinu postoje. Hoće li njega u konačnici i biti, malo ko je jučer želio preciznije reći.

Ukoliko bi ikakav dogovor u vezi s funkcijama bio postignut, lideri dva HDZ-a, SDA i SDP-a mogli bi već danas predstaviti veliku koaliciju ili eventualno u ponedjeljak, kako bi se odmah mogla započeti stvarna implementacija vlasti.

dnevniavaz.ba