UPOZNAJTE PRVU DAMU HRVATSKE Tko je Sanja Musić Milanović

Sanja Musić Milanović

Iako ta titula službeno dolazi tek s inauguracijom Zorana Milanovića, Sanju Musić Milanović od nedjelje svi zovu prvom damom.

Novog hrvatskog predsjednika upoznala je 1991. godine u vrijeme studija medicine. Par se vjenčao nekoliko godina kasnije, a u braku su dobili sinove Antu Jakova i Marka. O njezinom privatnom životu malo se zna, ali zato su poznati detalji o njezinoj bogatoj karijeri.

Sanja se rodila u Zagrebu u kojem je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

Kako piše u njezinoj biografiji na stranici poslijediplomskog specijalističkog studijskog programa "Menadžment u zdravstvu", diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njezino obrazovanje tu nije stalo. Završila je međunarodni poslijediplomski studij "Master in Public Health Methodology" na Université Libre de Bruxelles (Faculté de Médecine, Ecole de Santé Publique) i stekla zvanje magistra znanosti.

Uslijedio je i doktorat na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temi "Demografske, bihevioralne i socio-ekonomske odrednice debljine odraslih u Hrvatskoj".

Ova docentica na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svom profesionalnom radu bavi se epidemiologijom i promicanjem zdravlja.

Voditeljica je Službe za promicanje zdravlja i Referentnog centra ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja, a vodi i projekt Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj "Childhood Obesity Surveillance Initiative - COSI".

Također je predstavnica Republike Hrvatske u Radnoj grupi Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine i Europske radne grupe na visokoj razini za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine.

Jedna je od predavačica na ranije spomenutom poslijediplomskom specijalističkom studijskom programu "Menadžment u zdravstvu" utemeljenom 2003. godine u sklopu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povodom Svjetskog dana zdravlja 2016. godine, sudjelovala je na Sajmu zdravlja Nove TV u sklopu kojeg je pričala i o važnosti umjerene izbalansirane prehrane te utjecaju fizičke aktivnosti na naše zdravlje. Istaknula je kako bismo se dnevno trebali kretati između 30 i 60 minuta. "Krećite se na način koji vas čini sretnima, bio to ples, hodanje, ekstremni sport ili nešto drugo. Važno je da ta aktivnost u vama izaziva zadovoljstvo i osjećaj sreće. Tih 30 do 60 minuta kretanja dnevno zaista čuda čini. To kretanje ne morate obaviti odjednom.

Krećite se dva puta dnevno po pola sata ili šest puta po 10 minuta. Sve to tijelo zbraja, a kumulativni efekt je iznimno važan. I korištenje stepenica ulazi u tih 60 minuta", zaključila je Sanja Musić Milanović.