Uoči susreta političkih stranaka: SDP popustio, dva HDZ-a ulaze u vlast

Svoj dolazak na sastanak jučer su potvrdili predstavnici SNSD-a i SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 te Saveza za bolju budućnost BiH. Ranije su svoj bojkot ovog susreta najavili čelnici SDP-a, SDA, ali i SBiH, čiji su predstavnici prisustvovali prvom sastanku i čak potpisali poziv za partije Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića.

Šta se mijenja

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić istakao je da se njegova stranka "neće odazivati na sastanke na kojima, bukvalno, nema ništa".

- Evidentno je da je taj sastanak osuđen na neuspjeh, s obzirom na to da će se pojaviti mali broj stranaka. Manji nego na prvom sastanku. Evidentno je da to ne može rezultirati ničim, jer nema jasne osnove oko čega bi se moglo razgovarati - smatra Hadžić.

Za razliku od njega, potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić kazao je za Dnevni avaz da će ta stranka na najvišem nivou nazočiti današnjem sastanku. Očekuje da dođu i predstavnici stranaka koji su ranije učestvovali u razgovorima, ali i ostale parlamentarne stranke.

- Ako do toga ne dođe, to neće biti dobro. Očekivali smo da se na tom sastanku napravi konkretniji korak prema formiranju vlasti koje traje neopravdano dugo. Ako sutra ne bi bilo dogovora, ne vidim šta bi se to promijenilo u jednom danu, pa da do dogovora dođe 11. siječnja. SDP, potpomognut SDA, vodi čak i međunarodnu kampanju da se sastanak u ponedjeljak minira i sve prebaci na kompromisni plan SDA koji nije ništa drugo do alter ego Zlatka Lagumdžije. Ukoliko u ponedjeljak ne bi bilo uspjeha, ne vjerujem da mi imamo namjeru svaki dan dolaziti na sastanke samo zato što ih organizira neko drugi. Ne znam da li bismo uopće učestvovali na sastanku 11. siječnja, ali na najvišem nivou sigurno ne - kazao je Radojičić.

Dodao je kako vjeruje da Lagumdžija silom prilika mora politički reterirati u odnosu na ranije stavove jer je posve jasno da postoji minorna mogućnost da se u Federaciji BiH vlast formira bez dva HDZ-a, dok je na razini države to nemoguće učiniti. Nije optimist u vezi s kompromisnim prijedlogom SDA. Tu, kaže on, Tihić igra za Lagumdžiju, što je više smiješno nego žalosno.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je veći optimist. Ističe da se današnji sastanak treba održati kako bi se pokazala dobra volja za hitno formiranje vlasti u državi. Svi oni koji ne žele doći u Parlament BiH da razgovaraju, ističe Čović, trebaju se zapitati što stvarno žele.

- Sa sastankom u ponedjeljak povezan je i sastanak najavljen za dan kasnije. Meni se čini da su stvari krenule u dobrom pravcu. Sada postoji volja da se traže rješenja kako napraviti zajednički sadržaj rada budućih vlada. Trebamo tražiti rješenja kako bi parlamentarna većina sa sličnim sadržajem djelovala od lokalne razine do države. Razgovori u tom pravcu su krenuli. Ono što je dobro, mi smo sastankom 29. prosinca ohrabrili SDA i SDP da traže rješenja i ne budu isključivi - naglašava Čović, dodajući kako se uvidjelo da je opasno negirati volju jednog naroda.

Slijede iskoraci

Čelnik HDZ-a BiH vjeruje da bi se u naredna dva tjedna mogli napraviti iskoraci u formiranju vlasti.

- Na osnovu mojih kontakata sa stranačkim liderima, vjerujem da će se na sastanku u utorak, 11. siječnja, napraviti kostur buduće vlasti, iako sam, možda, preoptimističan. Mislim da je SDP sada spreman prihvatiti dva HDZ-a za partnere. To su pokazali razgovori koje smo imali. Mada u ovom svemu niko ne može biti pobjednik ili gubitnik. To je realnost ovog trenutka. Nakon bošnjačkog i srpskog naroda logično je da sada predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz hrvatskog naroda. Meni se čini da smo blizu tog dogovora. Ide se u tom pravcu. Prijedlog treba dati stranka ili stranke koje imaju najviše potpore naroda - rekao je Čović.

Hadžić: Nespretna interpretacija glasnogovornika SDA

Hadžić je rekao da će SDP sudjelovati na susretu 11. siječnja jer se radi o "institucionalnom sastanku" na kojem će biti sve stranke, a kako bi vidjeli do čega su došli. Evidentno je, veli, da postoji više matematičkih, nacionalnih i programskih blokova i da je u takvoj konstalaciji odnosa svaki od zahtjeva legitiman. On govori o nužnosti formiranja vlasti što je moguće prije sa svim koji su zainteresirani.

- Ako će to samo biti sastanak oko sastava vlade, mi ćemo biti nazočni, ali to neće biti sastanak za nas. Što se tiče relaksacije odnosa, zategnutosti je bilo zbog zahtjeva za trećim entitetom. Ko prvi odustane od priče o trećem entitetu, može razgovarati sa SDP-om. Ko traži podjele u BiH, za nas nije ozbiljan partner. Što se tiče prijedloga SDA za formiranje vlasti, vjerujem da takvog dokumenta nema niti će biti prezentiran bilo kome. Prema onom što smo mogli vidjeti, radi se o poprilično nespretnoj interpretaciji glasnogovornika SDA (Salmira Kaplana, op.a.). SDA je potpisnik Platforme SDP-a. Bilo kakva druga platforma značila bi odustajanje od ranije potpisane Platforme - smatra Hadžić.

Šta je poručio Josipović

Čović je za Dnevni avaz potvrdio da je razgovarao s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem nakon njegovog susreta sa Zlatkom Lagumdžijom.

- Ispričali smo se. Srest ćemo se u narednim danima. Poruka da dva HDZ-a moraju biti dio vlasti dostavljena je i Lagumdžiji, ali i Tihiću. Treba uvažavati izbornu volju. Kada su u pitanju Hrvati, nezamislivo je praviti vlast bez dva HDZ-a. Zbog toga sam optimist - kaže Čović.

Terzić: Razgovarati i danas i sutra, ali nikoga ne zanima Tihićeva platforma

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Adnan Terzić potvrdio je za "Avaz" da će SBB BiH kao ozbiljna stranka doći na današnji sastanak u institucije BiH, s obzirom na to da je predsjednik Saveza Fahrudin Radončić jedan od inicijatora i potpisnika poziva SDP-u i SDA.

- Smatramo da bi bilo odgovorno od svih stranaka da se danas pojave kako bi mogli ispuniti osnovnu zadaću tog sastanka, a to je da se pripremi ozbiljan razgovor o sastanku koji je sazvao Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući Parlamentarne skupštine, kako bismo mogli doći do Kolegija Parlamenta BiH i izvesti zemlju iz institucionalne krize.

Drago mi je da je SBB, sudeći po svemu što se sada dešava na političkoj sceni, svojom principijelnom politikom, a pogotovo predsjednik Radončić konstruktivnim pristupom implementaciji izbornog rezultata, već doprinio tome da izborni pobjednici odustanu od ideja koje su BiH vodile prema totalnoj krizi vlasti.

Očito je da naš koncept da izborni pobjednici i legalno i legitimno izabrani predstavnici Srba i Hrvata trebaju biti u vlasti i učiniti da ona bude funkcionalna od države do županija.

Nadamo se da će svaki naredni sastanak biti korak naprijed u implementaciji izbornih rezultata. Ipak, imamo ozbiljnu rezervu jer Tihić i SDA dolaze s prijedlogom platforme koja treba BiH izvući iz krize. Tihić je posljednji čovjek koji može ponuditi program izlaska iz krize, jer su on i njegova stranka doveli i do ekonomske i do političke krize. Zato nas ta njegova platforma i ne može zanimati - kazao je Terzić.

Ne opterećuju me politički šverceri Lijanovići

Kada je u pitanju uloga NSRzB-a i HSP-a u formiranju vlasti, Čović kaže da se te dvije stranke ne trebaju zanositi, jer je narod poslao jasnu poruku na izborima 3. listopada.

- Ne mislim nikog isključiti. Ko može prihvatiti platformu jednakopravnosti sva tri naroda u BiH, dobro je došao. Mislim da su Lijanovići i HSP pretjerali u davanju značaja onom što su dobili od naroda. Ljudi koji misle da mogu sitnim trgovinama prodati i ključne nacionalne interese i interese države mislim da su na krivom putu. Što prije to shvate, bit će im lakše. Što misle Lijanovići kao sitni politički šverceri, to me ne opterećuje - dodao je Čović.

Belkić: Nećemo doći

Potpredsjednik SBiH Beriz Belkić potvrdio je za BHT da se njegova stranka neće odazvati sastanku 10. siječnja niti ima namjeru učestvovati u daljnjim stranačkim razgovorima.

- Kako sada stvari stoje, i jedan i drugi blok predvođen sa SDP-om i SNSD-om ne nudi rješenja za državnu imovinu. Naprotiv, oni razvlašćuju državu BiH. SBiH će biti protiv uspostave takve parlamentarne većine - kazao je Belkić.