Unatoč šokantnim detaljima iz Zavoda Pazarić: Parlament FBiH odbio inicijativu da se zaustavi zlostavljanje djece

parlament fbih, sabina ćudić

Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić, piše klix.ba.

Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu točku. Klubovi SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za.

U incijativi je Ćudić, između ostalog, navela da se neodložno zaustavi zlostavljanje djece u Zavodu, da resorno ministarstvo imenuje liječničjku ekipu koja će izvršiti reviziju dijagnozu i praksu redovnih doktorskih pregleda, te da se ovaj slučaj proslijedi nadležnom tužilaštvu. Također, zatraženo je i hitno razrješenje dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

Zanimljivo je da je većina zastupnika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sjednici Zastupničkog doma.

"Ovo je očito politička zaštita članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora iz prošlog mandata", kratko nam je rekla Ćudić ocijenivši ovaj odnos prema problemu u Zavodu sramotnim.