Uhićenje Divjaka je možda tehnička greška, program EU nije ažuriran od 2009.

“Moguće je čak da se radi o tehničkoj greški”, kazao je Hrle.

Zemlje Europske unije koriste program u kojem su unesena imena osoba koja trebaju biti uhićena , ali program nije ažuriran od 2009. godine tako da bi se moglo ispostaviti da je uhićenje Divjaka tehnička greška, pojasnio je Hrle.

"Ne možemo još sa sigurnošću tvrditi zbog čega je uhićen, moguće je da je riječ o tehničkoj greški, odnosno, propustu INTERPOL-a i država EU-a. Početkom sljedećeg tjedna ministar Ministarstva vanjskih poslova Austrije doći će u BiH i donijeti više informacija nadležnim vlastima", istakao je Hrle.

Ambasador Hrle je kazao da je danas razgovarao s Divjakom, naglašavajući da je on dobro raspoložen, kao i da je dobio neophodne lijekove.

Ambasador je, također, prenio poruku koju je Jovan Divjak uputio građanima BiH. U njoj je general uputio ispriku prijateljima, obiteji i građanima što ih je doveo u stanje neizvjesnosti, te je ponovio da se ne osjeća krivim zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici, navodeći da je dao doprinos da ne dođe do veće nesreće.

"Hvala svima koji poduzimaju mjere da se pravnim putem riješi nastali problem. Uvjeravam vas da će istina i pravda ovaj put pobijediti", navedeno je u Divjakovoj poruci koju je pročitao Hrle.

Ambasador BiH u Austriji naglasio je da su već započeli pregovori s odvjetnicima i da je sačinjena lista odvjetnika, stručnjaka za ekstradiciju, koji bi trebali biti angažirani.

(FTV)