Udruge HVO-a prosvjedovale protiv odluke Suda o Purdi

Koordinacija udruga Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane u BiH izrazila je u subotu prosvjed protiv odluke Sudskoga vijeća suda BiH o izručenju Srbiji vukovarskog branitelja Tihomira Purde.

"Mi, hrvatski branitelji najbolje možemo razumjeti Tihomira Purdu i nemamo nimalo sumnje da bi svi mi uskoro mogli postati Tihomir Purda. Slučaj Tihomira Purde je veliko iskušenje pred hrvatskim narodom nakon Domovinskog rata i smatramo da svaki hrvatski domoljub treba podići svoj glas protiv ovakvih nakana", navodi se u priopćenju.

Koordinacija udruga Domovinskog rata HVO-a u BiH uputila je i potporu Tihomiru Purdi, njegovoj obitelji i odvjetničkom timu da istraju u pravednoj borbi njegova oslobađanja.

Sud BiH donio je u petak prvostupanjsku odluku kojom je dopustio izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde srbijanskim pravosudnim tijelima zbog navodnih ratnih zločina nad nemoćnim osobama i zarobljenicima.

Purdini odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac najavili su u petak da će se žaliti na sudsku odluku, o čemu će odlučivati prizivno vijeće suda BiH. Kakva god bude odluka prizivnog vijeća, u slučaju žalbe, pravorijek u cijelom slučaju imat će ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On odluku suda može prihvatiti, ali i preinačiti, odnosno sam odlučiti hoće li Purda na kraju ipak biti izručen Srbiji ili ne.

Prije toga, predstavnici državnog odvjetništva BiH na zahtjev višeg suda za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak će ispitati Purdu u svojstvu osumnjičenika za navodni ratni zločin.

izvor: nacional.hr