U zgradu Suda u Mostaru sele dva federalna ministarstva

sud u cernici

... koju je koristio Općinski sud Mostar, piše Dnevni avaz.

Staklena banka

Tako bi se u ovaj objekt preselili Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva te mostarska ispostava Porezne uprave FBiH.

Federalna vlada je, podsjetimo, formirala posebnu radnu skupinu koja će radi ušteda novca u federalnoj kasi pokušati iznaći rješenje za trajni smještaj institucija vlasti FBiH u Mostaru i Sarajevu, a na čijem je čelu ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

- Federalna vlada, čija sjednica, sigurno, neće biti održana prije 8. siječnja, će se, naravno, očitovati o našim prijedlozima, a što se tiče Mostara, ispitali smo dokumentaciju potencijalnih zgrada, odnosno onih koje bi bile isplative. Svakako ćemo inicirati da se u zgradu Suda premjeste ministarstva obrazovanja i nauke i razvoja i obrta te Porezna, a u nekoj budućnosti, kao rezervna varijanta je zgrada Staklene banke - rekla nam je Dilberović.

Rezervni plan

Također, ona je naglasila da Radna skupina smatra kako ne treba odustati od zemljišta Federalne vlade uz objekt Skupštine HNŽ u Mostaru.

- To je naše zemljište i mislimo da se tu treba praviti zgrada Vlade Federacije. Također, postoji inicijativa, iako ne baš službena, o mogućnosti prelaska Federalne vlade u Mostar, što ćemo svakako imati kao rezervni plan, a politika će se poslije dogovoriti o tome - kazala nam je Dilberović.

Razlika šest KM

Inače, ova ministarstva i Porezna uprava u Mostaru imaju sjedište u hotelu "Ero", za što se vlasniku, Federalnom zavodu PIO/MIO, godišnje plaća više od 400.000 KM, odnosno 15 KM po kvadratu. S druge strane, Grad Mostar je ponudio zgradu Suda, prostor od 2.500 kvadratnih metara po cijeni od devet KM.

Podsjetimo, za hotel "Ero" je nakon nedavnog poziva Vlade HNŽ za smještaj županijskih institucija ocijenjeno da jedino ispunjava sve tražene uvjete.