U sumraku sarajevskog proljeća pala prva žrtva "Platformaške ljubavi"

Neupućene u cijeli slučaj, ako takvih ima, podsjetimo da se ministar osilio i dirnuo tamo gdje već 20 godina nitko se usudio nije, a to je Islamska zajednica i školski premet vjeronauk.

U Sarajevskoj županiji je školski program napravljen tako da djeca islamske vjeroispovijesti mogu (i ne moraju) pohađati sate vjeronauka, dok ostala djeca su za to vrijeme u hodnicima.

Piše: Zinaida Demirović, Dnevnik.ba

Možda izgleda nebitno, ali ne lezi vraže, taj se predmet ocjenjuje brojčano.

Ministar je prostom računicom zaključio da većina djece ima "petice" iz vjeronauka, tako da im taj predmet popravlja prosjek i stavlja u bolji položaj u odnosu na djecu koja ne žele ići na vjeronauk, pa odlučio ta se ta diskriminacija izbaci iz sarajevskih škola tako što će predmet ostati u školi, ali će ocjena postati opisna.


Vjerojatno, ni on sam nije slutio, kako će ta izmjena načina ocjenjivanja biti prihvaćena, da će se nedodirljivi reis toliko razljutiti i porediti ga s Mubarakom, a Sarajevu zaprijetiti sarajevskim ljetom. Nije reis stao na tim prijetnjama, nisu bolje prošli ni oni koji su stali u obranu ministra, pa je tako predsjednica Helsinškog odbora Vera Jovanović proglašena za mrziteljicu islama i muslimana.

Danas su hodže u džamijama pozvale vjernike na prosvjede, jer iako to nitko nije rekao oni ZNAJU da im zli ministar hoće ukinuti vjeronauk. Studenti, inače neosjetljivi na loš standard, korupciju i seksualne skandale na fakultetima, odmah su organizirali prosvjede ispred džamija.

Mozda bi gnjev nedodirljivog reisa Cerića bio razumljiviji (nikako opravdan) da je netko pokušao izbaciti vjeronauk iz škola u potpunosti, što isto nije van pameti, ali ne, samo izmjena načina ocjenjivanja tog predmeta je dovela do poziva na linč neiskusnog ministra, Srebreničana koji je jedva izvukao živu glavu iz Srebrenice, a reis ga optužio da od Sarajeva želi napraviti novu Srebrenicu!

Razumljivo je da se Islamska zajednica kao i druge vjerske zajednice u BiH bori za svoj komad kolača, da pod krinkom brige za narod sprovode vlastite ineterese, ali gdje su tu političke stranke jer mi kao još uvijek živimo u sekularnoj državi?

Gdje je SDP u cijeloj ovoj priči? Napadi na njihovog ministra su trajali danima, nema medija koji nije prensio aktualne vijesti u slučaju "Vjeronauk", samo je SDP do jučer ostao gluh i slijep za svog ministra. Jučer su valjda shvatili da nije red da i oni ne kažu koje slovo, pa su reda radi podržali Suljagića, da bi danas dopustili povlačenje Instrukcija datih od ministra.

Koja je cijena koaliranja sa SDA i koketiranja s bošnjačkim nacionalizmom? Ima li više smisla ovu koaliciju zvati crveno-zelenom, nije li primjereniji naziv zeleno-zelena koalicija? Vratio se Valter, ali ničija majka zasad nije "platila", možda samo Valterova.

Ili će nas sve Lagumdžija iznenaditi, pa priznati kako je Platforma samo ubleha, da je ova ljubav ipak matematika, i stati u obranu svog ministra po cijenu gubljenja dijela glasača, a u borbi za ono što propagiraju, slobodnu i multietičnu Bosnu i Hercegovinu.