U rukovodstvo Parlamenta BiH izabrani Bećirević (SDP), Živković(SNSD) i dr.Ljubić (HDZ 1990)

Bećirović je dobio 21 glas iz FBiH i šest iz Republike Srpske. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg je s 37 glasova za i jednim suzdržanim izabran Milorad Živković (SNSD). Za Živkovića je glasovalo 25 poslanika iz FBiH te 12 iz RS-a.

Kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Zvonko Jurišić (HSP) dobio je 22 glasa "za", 16 "protiv" i jedan suzdržan. Ista situacija bila je i s glasovima za dr.Božu Ljubića (HDZ1990) koji je također osvojio 22 glasa "za", 16 "protiv" i jedan zastupnik bio je suzdržan. Ni jedan ni drugi kandidat u prvom krugu nisu imali entitetsku većinu.

Glasovanje je nastavljeno u drugom krugu, u kojem je izabran dr.Božo Ljubić, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a i predsjednika HDZ-a 1990, na funkciju drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Iako su platformaši pokušali uzeti jednu hrvatsku poziciju u rukovodstvu Parlamenta BIH, to im u konačnici nije uspjelo. Izbor dr. Bože Ljubića prvi je ozbiljna poraz platformaša u konstituiranju vlasti na državnoj razini. (Fena/Dnevnik.ba)

 

PRVI DIO SJEDNICE DO STANKE

Denis Bećirović kandidat je za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Milorad Živković za prvog njegovog zamjenika, dok su za poziciju drugog predsjedavajućeg, koji se bira iz hrvatskog naroda, u nastavku današnje sjednice ovog doma predloženi Zvonko Jurišić i Božo Ljubić.

U ime stranaka okupljenih oko programske platforme u Federaciji BiH, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić predložio je Bećirovića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma iz bošnjačkog naroda, nakon čega je za njegovog prvog zamjenika iz srpskog naroda predložen Živković, u ime Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović, u ime stranaka Platforme, za poziciju drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma predložio je Zvonka Jurišića iz Hrvatske stranke prave (HSP), na što su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH odgovorili kandidiranjem Bože Ljubića (HDZ 1990) za istu poziciju.

O predloženim kandidatima bit će obavljeno glasanje u nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, počeo je danas u Sarajevu u 11 sati.

Pozivu privremenog predsjedavajućeg PSBiH Adnana Bašića odazvalo se 39 od 42 zastupnika.

Bašić je na početku sjednice podsjetio zastupnike da je konstituirajuća sjednica prekinuta na točki koja predviđa izbor novog rukovodstva Zastupničkog doma, a za što je potreban dogovor o parlamentarnoj većini, kao i povjerenstva za izbor Vijeća ministara BiH.

Nastavak sjednice upriličen je nakon ponovljenje inicijative Srpske demokratske stranke (SDS), kao jedne od stranaka koja na osnovu prošlogodišnjih listopadskih izbora u zemlji participira u novom četvorogodišnjem sazivu Zastupničkog doma.

Konstituiranje novog saziva Zastupničkog doma počelo je nedugo nakon listopadskih izbora u zemlji, kada su novoizabrani zastupnici položili prisegu, ali od tada se ni nakon više pokušaja nije dogodilo ništa značajno u pogledu okončanja konstituirajućeg procesa.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imali su oprečna mišljenja o tome da li današnja sjednica može biti nastavljena ili ne.

Nema dogovora o parlamentarnoj većini

Zastupnik Niko Lozančić (HDZBiH) ustvrdio je da se ništa nije promijenilo od posljednjeg zasjedanja i da još nema potrebne parlamentarne većine.

"Ukoliko takav dogovor postoji, a ne znam za njega, molim da nam se taj dogovor i predoči", rekao je Lozančić.

Najviše diskusije izaziva izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

"Jasno je da predsjedavajući treba biti iz reda bošnjačkog naroda, prvi zamjenik iz reda srpskog, a drugi iz reda hrvatskog naroda", kazao je zastupnik Šefik Džaferović (SDA).

Zastupnik Mladen Bosić (SDS) rekao je da očekuje da proces konstituiranja bude nastavljen te pozvao kolege da predlože kandidate.

"Očekujem da za člana rukovodstva Doma bude predložen Milorad Živković", istakao je Bosić.

Zlatko Lagumdžija (SDP) pozdravio je inicijativu Mladena Bosića da sjednica bude nastavljena i da bude izabrano rukovodstvo.

"Drago mi je što u njegovom govoru prepoznajem potrebu za novim početkom. Međutim, želim razjasniti, jesmo li spominjanjem Živkovića dobili prijedlog za člana rukovodstva", pitao je Lagumdžija.

- Ukoliko je otpočeo proces nominiranja, mi smo za to spremni, dodao je Lagumdžija.

Bosni i Hercegovini je potrebna vlast što prije i bilo bi dobro da smo je dobili ranije, mišljenje je Bože Ljubića (HDZ1990).

"Međutim, dosadašnji razvoj ove sjednice ne ide u dobrom pravcu. Treba dati šansu dijalogu koji bi doveo do parlamentarne većine i izbora rukovodstva Doma", dodao je Ljubić.

Privremeni predsjedavajući Doma Adnan Bašić pozvao je zastupnike da daju prijedloge nakon čega je zastupnik Asim Sarajlić zatražio pet minuta pauze.

Lozančić: Izbor rukovodstva pokazat će izlazimo li ili ulazimo u još veću krizu

Nakon što su po okončanju stanke, istaknute kandidature zastupnik HDZ-a BiH Niko Lozančić izjavio je da će se danas vidjeti hoće li BiH dobijanjem rukovodstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početi izlaziti iz krize ili će zemlja gaženjem izborne volje hrvatskog naroda potonuti još dublje u krizu.

Lozančić je izrazio nadu da zastupnici u Zastupničkom domu na današnjoj sjednici neće zanemariti izbornu volju hrvatskog naroda koja stoji iza prijedloga zastupnika HDZ-a BiH Mate Franjičevića da zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda bude Božo Ljubić.

"Ukoliko ne bude izabran hrvatski član Kolegijuma, smatrat ćemo da ovo tijelo nije kompletno jer u Poslovniku ne postoji krnji Kolegij", rekao je Lozančić novinarima. (Srna/Fena)