U Potočarima napravljeno svetilište lažnom "genocidu", SDP-ovi partneri ustaše i baštinici Handžar divizije

...i predsjednice Skupštine Županije Sarajevo te donedavne državne zastupnice SDP-a Mirjane Malić. Potvrdila je ona to jučer u vrlo kratkoj izjavi za "Dnevni avaz", ne želeći se upuštati u bilo kakve dodatne komentare. Činjenica jeste da nitko nije odgovoran za tuđe postupke, pa ni za one najbližih članova svoje obitelji, ali nedopustivo je da Malić odbija javno iznijeti svoj stav o višegodišnjem skandaloznom djelovanju svog sina.


Nebojša Malić, naime, živi i radi u Americi i već godinama je autor bloga Sivi soko (Gray Falcon) te redovni kolumnista internet-stranice Antiwar. Navodno je još početkom rata iz Sarajeva otišao u SAD, a diplomirao je povijest i političke nauke na američkom Univerzitetu Grejsland u Ajovi.

Na blogu Sivi soko i stranici www.antiwar.org nalazi se na stotine tekstova u kojima Nebojša Malić brani Radovana Karadžića, negira genocid u Srebrenici, kao i broj Bošnjaka ubijenih u toj enklavi, pokušava krivotvoriti činjenice o ratu u BiH, a žestok je protivnik kosovske nezavisnosti. Citirat ćemo samo neke od Malićevih teza koje se mogu pročitati u njegovim člancima.

- Srbi su bili meta propagande neslućenih razmjera koja ih je osuđivala za zlodjela poput nacističkih. Sjetite se bivše reporterke CNN-a Christiane Amanpour koja nam je prikazala sahranu, po njenim riječima dvije muslimanske bebe ubijene od strane srpskih snajperista, za koje se kasnije ispostavilo da se radi o srpskim bebama koje su ubili muslimanski snajperi. Ako su srpske vlasti i oklijevale, bilo u pomaganju da se uhvate traženi za ratne zločine, bilo da se službeno prizna masakr u Srebrenici, činile su to zato što se sa pravom pribojavaju da bi se to moglo također protumačiti kao priznanje fabrikovanih laži - objavio je Nebojša Malić.

On je autor i teksta "Spomen-ploča u Blajburgu, sa šahovnicom i muslimanskim polumjesecom, posvećen "nevinim žrtvama". Tu je kritizirao prilog TV "Al-Jazeera" ovim riječima: "Prilog od nekih četrdesetak minuta počinje redovima zelenih tabuta, naričućih Muslimanki, i imena na spomeniku u Potočarima. Vele, Srbi su izveli preko osam tisuća nevinih, nenaoružanih civila i streljali ih, maltene pred kućama. Nema veze što to nije istina - u arapskom svijetu, a i šire, misle da se baš to desilo. Od ove fiktivne Srebrenice je napravljen simbol za cijeli rat u BiH: zločinački Srbi iz čista mira i motivirani mržnjom ubijaju nevine, nenaoružane, miroljubive Muslimane dok Zapad mirno posmatra "genocid"".

Blajburg i Potočari

- Baš kao što su u Blajburgu ustaše napravile svetilište da od sebe naprave žrtvu (na stranu sad što je insinuacija "križnog puta" najgore bogohuljenje), tako je u Potočarima napravljeno svetilište lažnom "genocidu", kako bi se jedna agresivna ideologija - čije je inzistiranje na unitarnoj bosanskoj državi u kojoj bi nemuslimani bili manjine i dovelo do građanskog rata - kamuflirala oreolom žrtve. Ide se čak dotle da se ovaj "genocid" stavlja rame uz rame sa holokaustom, kao što je to prošle godine uradio vjerski poglavar bh. muslimana, Mustafa Cerić - tvrdi Nebojša Malić.

O ovim užasnim tezama javnost u BiH očekuje da se izjasni Malićeva majka Mirjana Malić, predsjednica Skupštine ŽS, ali ona je za Avaz tek kazala:

- Nebojša Malić jeste moj sin, ali ja to ne bih komentirala, jer su to režije i insinuacije, ali o tom potom. Nemojte, molim vas, tako razgovarati, sad sam na sastanku, danas ne mogu, čut ćemo se sutra!

Malić: "Lagumdžijini partneri su sljedbenici Handžar divizije i otvorene ustaše"

Na svom blogu Sivi soko, koji opisuje kao "slobodarski politički blog posvećen prostoru koji je nekad zauzimala Jugoslavija", Malić je 20. veljače ove godine objavio i kritički tekst o predsjedniku stranke u kojoj je njegova majka, Zlatku Lagumdžiji.

- SDP priča o "građanskoj" BiH, oglušujući se o činjenicu da je taj bunar zatrovao Alija Izetbegović svojim lažnim građanizmom. Kome treba dokaz da je bio lažan, samo neka posjeti neko šehidsko mezarje u Federaciji, gdje je svaki muslimanski borac sahranjen kao stradalnik u džihadu "na Allahovom putu"... Ne znam šta rukovodstvo RS hoće da postigne držanjem strane HDZ u federalnim razmiricama. Možda se u Banja Luci misli da će pritisci na RS popustiti ako se Hrvati i Muslimani međusobno glože. Zaboravlja se, međutim, da se oni nekako uvijek slože kad treba napakostiti Srbima, pa makar i u korist svoje štete...

Ako ćemo da kritizirati Lagumdžiju i SDP, hajde da ih kritiziramo za ono za što su stvarno krivi... Problem je što Lagumdžija u stvari nema koncept kako stvoriti socijalnu državu u situaciji kada njeni stanovnici nemaju ni minimum povjerenja jedni u druge. Problem je što je Lagumdžija proveo godine kritizirajući nacionaliste i korupciju, da bi onda ušao u koaliciju sa SDA. Problem je što se Lagumdžija poziva na kontinuitet sa partizanima i NOB, a partneri u vlasti su mu baštinici "Mladih Muslimana" i Handžar divizije, ili otvorene ustaše. Politika jeste umijeće mogućeg, ali nema tog cilja koji opravdava sredstva - konstatira, između ostalog, Malić u tom članku.

dnevni avaz