U Parlamentu BiH danas o plaćama i vjerskim blagdanima

parlament bih
Na prethodnoj sjednici ovaj Dom zadužio je Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog zakona o smanjenju javne potrošnje, uključujući plaće i naknade u roku od 10 dana.

Vijeće ministara je potom ocijenilo da je zadati rok od 10 dana neprimjereno kratak za donošenje sistemskih zakonskih propisa, a konstatirano je da je na snazi Politika plaća i naknada u institucijama BiH 2011.-2014. godine.

Vijeće ministara zato je zadužilo Ministarstvo financija i trezora da u roku od 45 dana pripremi prijedlog Politike plaća i naknada u institucijama BiH od 2015. do 2018. godine te pripremi prijedlog odgovarajućih izmjena zakona kojima se regulira utvrđivanje plaća u institucijama BiH koji će biti usklađen s Politikom plaća.

No, na dnevnom redu današnje sjednice je zahtjev poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nike Lozančića za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u Bosni i Hercegovini te je Lozančić prošli tjedan izrazio stav da će poslanici opredijeljeni za smanjenje javne potrošnje glasati za ovaj zakon.

Također, na dnevnom redu je ponovo Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine kojeg je predložio poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković u drugom čitanje.

O oba ova prijedloga zakona odgođeno je izjašnjavanje na prethodnoj sjednici Doma, kao i o tri inicijative koje također predviđaju smanjenje plaća koje su predložili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović i Anto Domazet te inicijativa poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Poslanici bi se danas trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost te Prijedlogu zakona o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Na dnevni red sjednice uvršten je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar te Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih blagdana oba po hitnom postupku.

FENA