U Mostaru u srijedu sastanak oba HDZ-a, SNSD-a i SDS-a

Do sastanka će sigurno doći ukoliko bude odgođeno održavanje sjednice Zastupničjog doma Parlamentarne skupštine BiH, što je, prema dosadašnjim najavama, vrlo izvjesno.

Dodik i Čović su se prilikom sastanka u Banjaluci, 7. prosinca, usuglasili da je potrebno što prije konstituirati vlast, poručivši da to sigurno neće biti avantura, te da bazični daytonski princip podrazumijeva rotaciju predstavnika konstitutivnih naroda na važnim dužnostima.

Dodik je rekao da će SNDS glasaovati za hrvatskog kandidata na čelu Vijeća ministara BiH, navodeći da je logično i politički korektno da tu funkciju sada obavlja Hrvat.

On je ocijenio dobrom suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, kao i saradnju SNSD-a i SDS-a.

Dodik je podsjetio da SNSD i HDZ BiH usuglašavaju djelovanje stranaka o važnijim pitanjima o svim razinama vlasti, potvrdivši partnerstvo sa HDZ-om u pogledu konačnog definiranja strukture vlasti, posebno Vijeća ministara i hrvatskog kandidata na njegovom čelu.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će sastanak u Mostaru biti u funkciji kontinuiteta razgovora, koji će se prenijeti na suradnike na svim razinama vlasti, kako bi ove partije "izbalansirale stvari" i imale zajedničko djelovanje.

"To može napraviti samo dobro BiH", zaključio je Čović.

Čović je istakao da ne žele dobro BiH oni koji pokušavaju da kroz ove izbore anuliraju jedan narod koji je dobio 89 % podrške hrvatskog naroda.

On je podsjetio da ove dvije partije uglavnom imaju isto mišljenje o državnoj imovini, popis stanovništva, pravosuđe, izvršna vlast, energetski sustav, te da je sve to priprema za nešto što bi sutra mogao biti ustavni koncept BiH.

(srna)