U Brazil bez viza

Dva ministra su ukazali na važnost potpisivanja ovog sporazuma za daljnje unapređenje suradnje između dviju zemalja. Sporazum će stupiti na snagu nakon što bude ratificiran u parlamentima obiju zemalja.

- Potpisivanjem ovog sporazuma širimo krug zemalja gdje će naši građani moći putovati bez viza - rekao je na pres-konferenciji u Sarajevu bh. šef diplomatije Sven Alkalaj.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će za nekoliko mjeseci građani naše zemlje moći putovati bez viza i u zemlje Šengena, nakon što institucije EU donesu konačnu odluku o liberalizaciji viznog režima.

Ministri Alkalaj i Amorim razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje između dviju zemalja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Potcrtali su da bi poboljšanju odnosa doprinijele bilateralne posjete na najvišem nivou, prije svega predsjedničke, zatim razmjena poslovnih ljudi, te otvaranje veleposlanstva u BiH i Brazilu.

Ministar Amorim je potvrdio kako na ekonomskom planu dvije zemlje imaju mogućnosti za bolju saradnju. Napomenuo je kako je Brazil trenutno osma svjetska ekonomska sila i najveći proizvođač hrane u svijetu.

- Mišljenja sam da bismo mogli razviti suradnju na ovom planu - istaknuo je brazilski šef diplomatije, navodeći i zanimanje za investiranje u vodne resurse, te suradnju u gradnji aviona.

Ministar Alkalaj je ocijenio kako je posjeta brazilskog ministra BiH povijesna, jer je riječ o prvoj posjeti jednog ministra vanjskih poslova Brazila našoj zemlji.

S obzirom na to da su BiH i Brazil nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ministri su razgovarali o modalitetima suradnje u okviru Vijeća sigurnosti, ali i drugim organima UN-a.

Alkalaj je naglasio kako dvije zemlje ostvaruju dobru saradnju i u okviru Alijanse civilizacija, a brazilski ministar vanjskih poslova je mišljenja kako bi u Sarajevu, kao multietničkom i multikulturnom gradu, trebalo da bude otvoreno predstavništvo ove alijanse.

(Fena)