Tvrdoglavost Lagumdžije mogla bi blokirati tvorbu vlasti

Ako se ostvare zamisli Lagumdžije i Tihića, u konačnici se želi na državnoj razini stvoriti jedna "velika koalicija za veliki posao". Taj veliki posao su ustavne promjene, odnosno prvi korak u tom procesu promjena.
I sam lider SDP-a je priznao kako u ovom trenutku u BiH nema političkoga kapaciteta za novi Ustav, ali se nada da ima političke snage i spremnosti za početak procesa ustavnih promjena.

Bošnjački nacionalni blok

Niti Zlatko Lagumdžija niti Sulejman Tihić nisu precizirali što podrazumijevaju pod početkom ustavne reforme, koje zahvate u postojećem Ustavu, samo su ukazali kako je za državu najvažnije da se promjene pokrenu i pregovarači s respektabilnim političkim kapacitetom u Parlamentu BiH dovedu za pregovarački stol. Naravno, to i jest najkompliciraniji dio buduće šire koalicije kako je zamišljaju Lagumdžija i Tihić. I dok s hrvatske strane ne bi trebalo biti problema s obzirom da se i čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić zalažu za ustavne promjene, ključna je stvar omekšati i uvući lidere SNSD-a i SDS-a Milorada Dodika i Mladena Bosića u partnerstvo pa, dakle, i u priču o ustavnoj reformi.
Ukoliko njih dvojica ostanu zabetonirani na poziciji striktnoga očuvanja Daytonskoga sustava, onda bi na političkoj pozornici u BiH moglo doći do alternativne ili, kako ju je Lagumdžija nazvao, manje koalicije koja se ne bi bavila ustavnim promjenama već socijalom, poljoprivredom, vizama, kulturom i sl.
U tom slučaju od funkcionalne, demokratske i europske države ravnopravnih naroda ne bi bilo ništa. Nakon prvih službenih razgovora između SDP-a i SDA Zlatko Lagumdžija je uputio dvije vrlo znakovite i zanimljive poruke. Energično je odbacio tezu kako će se u BiH praviti vlast po principu nacionalnih blokova, odnosno 2+2+2.
Po tim raščlambama SDP je svrstan u bošnjački nacionalni blok, što lider SDP-a demantira. Kaže kako je njegova stranka multietnička i ima obvezu zastupati interese i Hrvata i Srba kao i Bošnjaka.
Možda Lagumdžija uistinu i promišlja tako, ono što se vidjelo u zgradi SDP-a ga u velikoj mjeri demantira. Tu je multietničnost zastupao sam Hrvat Željko Komšić, dok su svi drugi članovi Lagumdžijinog tima bili Bošnjaci, od Nermina Nikšića, Damira Hadžića pa do glasnogovornika Damira Mašića. Naravno, tu svrstavamo i samoga stranačkoga vođu. Srbina niti jednoga, niti blizu pregovaračkoga stola, a ionako taj narod zastupa jedino Svetozar Pudarić kao predsjednik Glavnoga odbora.

Lagumdžijine poruke

I dok je Sulejman Tihić bio daleko umjereniji i realniji s tvrdnjom kako se Dodik i Bosić ne mogu zaobići, arogantni Lagumdžija upada u kontradiktornost sa samim sobom. Htio bi veliku koaliciju, htio bi početak ustavne reforme, ali istodobno mu smetaju što blokove u Banjoj Luci i Mostaru čine Srbi i Hrvati. Najbolje bi onda bilo da Zlatko Lagumdžija izabere nekoga po mjeri i podobnosti iz svih triju naroda i donese novi Ustav BiH. Poželjno bi bilo kada bi se lider SDP-a malo prizemljio i počeo racionalno promišljati. Programska opredjeljenja svakako moraju biti temelj za partnerstvo, međutim, niti matematika se ne može zaobići.
Druga poruka koju je odaslao Zlatko Lagumdžija ticala se pozicija i zauzimanja "prostora" na političkoj pozornici u BiH. Jasno je poručio da SDP neće samo zamijeniti Silajdžićevu SBiH.
"Sve možete vidjeti, ali vas uvjeravam da to nećete vidjeti", kazao je Lagumdžija i dodao kako se valjda podrazumijeva da će SDP preložiti mandatara za Vladu Federacije. Ovoga puta niti jednom riječju šef SDP-a nije spomenuo čelnu poziciju u Vijeću ministara BiH. Iz takvoga nastupa bi se dalo iščitati kako SDA i njezin predsjednik Tihić nemaju ništa protiv da SDP-u u budućem sazivu federalne Vlade pripadne više bošnjačkih ministarstava nego SDA. Tihić je još davno obznanio spremnost da Mustafu Mujezinovića naslijedi SDP-ov kandidat. To bi u konačnici značilo da će se SDA samo preseliti na pozicije koje je do sada držala SBiH. Ne zaboravimo Zlatko Lagumdžija ima apetite i za pozicije koje pripadaju Hrvatima, pa moguće i Srbima, i to bi moglo dodatno zamrsiti situaciju i iskomplicirati dogovore o velikoj koaliciji za veliki posao.

Piše: D. Stešević / dnevni-list.ba