TOTALNA KRIZA Država ostala bez novca

Do blokade državne blagajne došlo je još prije pet dana kada je prestala vrijediti zadnja tromjesečna odluka o privremenom financiranju, a odgađanje usvajanja nove odluke neki su jučer tumačili i kao smišljeno proizvođenje krize.
Predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić jučer je pak naveo kako je jedini razlog zbog kojeg je došlo do prekida sjednice taj što Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije ispoštovala odluku o prebacivanju viška prihoda u iznosu od 3,196.000 maraka na jedinstveni trezorski račun. Špirić je kazao da sjednica neće biti nastavljena dok se sve odluke koje je VM donio ne ispoštuju.

Ucjene

"Nitko nema pravo tumačiti odluke Vijeća ministara BiH, nego provoditi ih", kazao Špirić dodajući da su ova sredstva bila namijenjena za kompaniji Microsoft za licencu i dodao da nema potrebe da BiH plaća zatezne kamate i tečajne razlike.
On je kazao i to da je bilo zahtjeva da transfer sredstava bude uvjetovan ponovnim imenovanjem Kemala Huseinovića za direktora RAK-a. Napomenimo da je Huseinagić na direktorskoj poziciji u RAK-u od listopada 2003. te da je njegov prvi mandat istekao prije četiri godine, a odluku Vijeća RAK-a da mu povjeri još jedan mandat Vijeće ministara BiH nikada nije potvrdilo. Ipak, to nije spriječilo Huseinagića do danas upravljati ovom vrlo važnom regulacijskom agencijom.

Privremeno financiranje

Špirić je jučer kazao i da će 12. listopada biti održana sjednica Fiskalnog vijeća na kojoj će biti riječi o okvirnim proračunima BiH, Republike Srpske i Federacije za 2012. godinu. Kazao je da, ako ne postoji spremnost za dogovor o okvirnom proračunu, onda ne postoji ni spremnost za provođenje strateških reformi u socijalnom i ostalim sektorima. Prema njegovim riječima, ne postoji ni rok za privremeno financiranje i BiH će ovu godinu završiti s privremenim financiranjem.
"S odlukama o privremenom financiranju sve institucije u BiH normalno će funkcionirati i bit će u suficitu", istaknuo je Špirić i naveo da se smanjenjem plaća na razini BiH za 10 posto može uštedjeti 70 milijuna maraka, što znači da bi proračun BiH mogao biti toliko manji, ali da na tom poslu nema sugovornika i saveznika.

Špirić: Vrankić radi dobro

Komentirajući nepotpisivanje ugovora za koridor Vc, za što je SDP optužio ministra financija BiH Dragana Vrankića, Špirić je rekao da Vrankić odgovorno radi svoj dio posla i da mora voditi odgovornu politiku kada je zaduživanje u pitanju.
"Neke stvari dobivaju nepotrebno naglašenu političku dimenziju", smatra Špirić i dodaje da se za neutrošena sredstva već uzetih zajmova za koridor Vc plaća više od četiri milijuna maraka zateznih kamata. Prema njegovim riječima, samo za sarajevsku zaobilaznicu bit će veće zatezne kamate nego što je izvorni dug. On je naveo da je ovogodišnja otplata vanjskog duga BiH viša od 350 milijuna maraka, a da će 2012. i 2013. biti milijardu i sto milijuna maraka.

Špirić već žali svoga nasljednika

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je začuđen što je podignuta "tolika histerija" u vezi s izborom novog Vijeća ministara, za koji je rekao da je "tijelo bez kompetencija". "Jako žalim svog nasljednika, jer dolazi na mjesto bez kompetencija", rekao je Špirić dodajući da će novi saziv Vijeća ministara biti "plus - minus dva ministra" u odnosu na sadašnji. On smatra da je "ovo logična faza u koju ulazi BiH - da se ljudi nauče sastajati se i sami donositi odluke", ali da to ne smije trajati dugo.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list