Tko sve "puca" na mjesto ministra u Vijeću ministara BiH

...stranaka je, uglavnom neslužbeno, istakla imena kandidata za ministarske pozicije u novom sazivu Vijeću ministara BiH.Većina stranaka vjeruje starim kadrovima koji se ne mogu pohvaliti učinkovitošću u radu u proteklim mandatima, piše Avaz.

Poznata imena

SNSD i SDS već su utvrdili imena pet kandidata, od kojih će tri ili četiri zasjesti u ministarske fotelje, zavisno od dogovora. Najveća borba je za Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH, na koje pravo polažu i Lagumdžijin SDP i Dodikov SNSD, ali ništa manje ni Bosićev SDS.

Kako sada stvari stoje, predsjednik SDS-a Mladen Bosić najizgledniji je kandidat za novog šefa diplomacije, a u kombinacijama je i aktuelna zamjenica u tom ministarstvu Ana Trišić-Babić iz SNSD-a. Ostala dvojica Dodikovih kandidata su Sredoje Nović, sadašnji ministar civilnih poslova, i Mladen Zirojević, također aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Nović ima šanse da zasjedne u fotelju prvog čovjeka Ministarstva sigurnosti. Tu je i manje poznati kandidat iz RS, visoki dužnosnik SDS-a Predrag Kovač, inače dugogodišnji načelnik općine Istočna Ilidža. Istovremeno, samo je u SDA pet-šest kandidata za jednu od ministarskih fotelja.

Borba u SDA

Sulejman Tihić mnogima obećava mjesto u novom sazivu Vijeća ministara. Zbog toga je, kako saznajemo, tražio da njegovoj stranci pripadnu tri ministarstva, i to sigurnosti, vanjske trgovine i finansija. Mjesto ministra sigurnosti Tihić je, navodno, obećao i Sadiku Ahmetoviću i Nedžadu Ajnadžiću, aktuelnom ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Za ministre vanjske trgovine i financija spominju se Šemsudin Mehmedović i Fuad Kasumović, aktuelni zamjenik ministra finansija BiH, iako su šanse da SDA dobije oba ministarstva male.

Informacije o mogućim kandidatima iz Socijaldemokratske stranke za Vijeće ministara BiH su, uglavnom, šture i nepotvrđene. Za sada se govori samo o mogućnosti da Zlatko Lagumdžija bude kandidat ili za mandatara ili za šefa diplomacije. Također, Damir Hadžić, načelnik općine Novi Grad, važi za mogućeg državnog ministra. Prema nekim izvorima, ni Mirza Kušljugić nije daleko od kandidature za jedno od mjesta koje bi pripalo toj stranci.

Krišto, Jović i Vidović

HDZ BiH i HDZ 1990, prema očekivanju, ukoliko dobiju mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, ponudit će ga Borjani Krišto.Neslužbeno, za ministarstva odbrane i prometa i komunikacija najizgledniji kandidati za nove ministre su Ivo Miro Jović (HDZ BiH) i Rudo Vidović (HDZ 1990).