Tko su novi županijski/kantonalni ministri

ministri, Federacija BIH, Politika

Premijer Fikret Musić

Rođen u Sarajevu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u rodnom gradu. Predsjednik Županijskog/Kantonalnog odbora SDP-a u Sarajevu, te član Glavnog odbora ove stranke. Od 2000. godine je bio županijski/kantonalni zastupnik ove stranke.

Ministar financija – Muhamed Kozadra

SDA je odlučila Kozadru zadržati na mjestu županijskog/kantonalnog ministra financija. On je diplomirani ekonomista, a obnašao je funkcije pomoćnika direktora Sarajevogasaza ekonomske poslove i načelnika općtine Vogošća od 1998. do 2000. godine. Imao je i jedan zastupnički mandat u Parlamentu Federacije BiH, kao i u Skupštini Županije/Kantona Sarajevo.

Prostorno uređenje – Abid Jusić

Kao i Kozadra, i Jusić ostaje na istoj funkciji u naredne četiri godine. Kratko je obnašao dužnost načelnika općine Centar, bio uposlen u Market Banci i kao savjetnik u Raiffeisen Banci.

Kultura i sport – Ivica Šarić

Nakon mandata Emira Hadžihafizbegovića, SDA postavlja Ivicu Šarića za županijskog/kantonalnog ministra kulture i sporta. On je obnašao dužnost zamjenika predsjedavajućeg Županijske/Kantonalne skupštine. Bio je direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Diplomirao je solo pjevanje na Glazbenoj akademiji.

Boračka pitanja – Nedžad Ajnadžić

Direktor Javnog poduzeća ZOI '84 dolazi na ovu nikad laku funkciju nakon Hajrudina Ibrahimovića, također iz SDA. Ajnadžić je završio Vojnu akademiju u Beogradu i Mornaričku vojnu akademiju u Splitu. Magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tijekom rata bio zapovjednik brigade i zapovjednik Prvog korpusa Armije RBiH.

Stambena pitanja – Čedomir Lukić

SDA je, opet, odlučila produžiti mandat svom ministru. Lukić je diplomirani arhitekt. Radio je kao savjetnik premijera Županije/Kantona Sarajevo za integralno upravljanje prostorom.

Privreda – Rusmir Sendić

SDP je doktora ekonomskih nauka i profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu odlučila postaviti za županijskog/kantonalnog ministra privrede. Sendić je doktorirao u studenom 2009.

Obrazovanje – Emir Suljagić

Suljagić je do sada radio kao savjetnik za odnose sa javnošću gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena. Doktorirao je na Univerzitetu u Hamburgu. Radio kao novinar u magazinu Dani. Autor je prozne poluautobiografske knjige Razglednice iz groba, o preživljenom genocidu u Srebrenici.

Promet– Haris Lulić

Osjetljivo ministarstvo preuzima od Mihajla Krmpotića. Rođen u Sarajevu, diplomirani strojsrski inžinjer i magistar tehničkih nauka. Bio je kandidat za načelnika općine Stari Grad ispred SDP-a na prošlim lokalnim izborima.

Socijalna pitanja – Velida Memić

Nova ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice je dosadašnja uposlenica Općine Ilidža. Tamo je obnašala dužnost šefa Službe Općinskog vijeća i općinskog načelnika. Po zanimanju je diplomirana pravnica.

Zdravstvo – Zlatko Vuković

Predsjednik je Sindikata uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i primarijus doktor na Otorinolaringološkoj klinici u Sarajevu.

Pravda i uprava – Dijana Tabori

Nova ministrica pravde i uprave nasljeđuje Zlatka Mesića. Do sada je radila kao pravna savjetnica člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Policija – Muhamed Budimlić

Novi ministar unutarnjih poslova Županije/Kantona Sarajevo je doktorirao iz oblasti maloljetničke delikvencije.

Radiosarajevo.ba