TKO ĆE SAD GLUMITI HRVATA U GORAŽDU Ostaje li Fejzić bez mandata u Skupštini i Domu naroda?

Hrvati, goražde, edim fejzić

Portal Žurnal objavio je snimku na kojoj se vidi kako izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Edim Fejzić, koji se izjašnjava kao Hrvat, plaća 100 KM za obećanje da će na izborima u listopadu 2018. za njega glasati šest osoba.

Ivo Tadić, predsjednik kluba Hrvata u Domu naroda, kaže kako se izaslanici HDZ BiH i HNS ograđuju od ovakvih nečasnih radnji. Navodi kako već duže vrijeme upozoravaju da je sporan Izborni zakon i način izbora izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije i da Hrvati moraju doći do legalnih i legitimnih predstavnika, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Goražde je zaista specifično i mi svo vrijeme upozoravamo da je na zadnjem popisu utvrđeno da tamo živi ukupno 23 Hrvata. Vidjeli smo tko ih predstavlja, a još je žalosnije što Edim Fejzić svojim glasovanjem u Domu naroda Paralmenta Federacije uvodi DF-ova Zlatka Miletića u Klub Hrvata državnog Doma naroda, kazao je Tadić za RTV Herceg Bosne. Želi vjerovati da će nadležni utvrditi autentičnost objavljenog snimka, a pravosuđe i SIP poduzeti sve odgovarajuće mjere.

Džeba: Izborni kriminal i inžinjering

Izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Federalnog parlamenta Damir Džeba smatra da je ovaj slučaj, kako kaže, lažnog Hrvata samo jedan u nizu i potvrda da je važno raditi na izmjenama Izbornog zakona, Dodaje kako ovakav izborni kriminal i inžinjering u potpunosti opravdava odluku Ustavnog suda da se ne može iz županijskih skupština gdje ima barem jedan zastupnik koji se izjašnjava kao Hrvat automatski birati u Federalni Domu naroda.

-Da je tomu tako svjedoči to što u Goraždanskoj županiji imamo 24 Hrvata prema popisu iz 2013. godine. Fejzić je dobio 319 glasova vjerojatno kupujući glasove Bošnjaka kako bi i kroz županijsku skupštinu ušao u Dom naroda. Nije normalno da Posavska županija gdje ima 30 tisuća Hrvata daje jednog izaslanika, a evo i Goraždanska gdje je on kupio glasove daje isto jednog, kaže Džeba.

Dodaje da “ako smo potpisali da jedan narod drugome neće birati političke predstavnike da to trebamo primijeniti i u praksi”.

-Ovo je više poruka Bošnjacima, jer su najmnogobrojniji, pa i najodgovorniji. S krađama, inžinjerinogm i biranjem predstavnika drugim narodima, BiH nema ubrzan korak za prosperitet, za pošten odnos u društvu i politici, da krenemo naprijed, pa barem da mladima pošaljemo poruku, naglašava Džeba.

Poziv Tužiteljstvu BiH

Džeba poziva Tužiteljstvo BIH da istraži ovaj slučaj jer, kako kaže, ovo nije prvi put da Fejzić kupuje glasove.

-Propuštajući ovakve stvari da obradi i procesuira daju se ideje drugim političarima. Imate u USŽ gdje smo vidjeli kako se u ime Hrvata izbornim inžinjeringom može uskočiti u Dom naroda, pa imate Anela Šahinovića koji je na isti način završio kao Hrvat u Domu naroda.

Reporterka RTV Herceg Bosne upitala je Tužiteljstvo BiH hoće li pokrenuti istragu nakon što je objavljena snimka kako Edim Fejzić kupuje glasove, no odgovor nije stigao.

Pirić o oduzimanju mandata Fejziću

U telefonskom razgovoru Maksida Pirić, glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva, za Televiziju Herceg Bosne je, pak, kazala kako prema Izbornom zakonu BiH, izabranom članu tijela vlasti na svim razinama prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran između ostalog, ako je nositelj mandata pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili dulje.

Podsjetimo Izborni zakon BiH u članu 19.9 navodi kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kazniti politički subjekt ako obećava novčane nagrade s ciljem dobivanja podrške birača.

https://www.youtube.com/watch?v=F2T0oCnGs40&feature=emb_logo