TIHIĆEV PLAN SDP i HDZ BiH će dijeliti mjesto premijera i ministra vanjskih poslova

... te je za TV1 najavio kako će se ovaj tjedan napokon rasplesti situacija vezana za koaliciju na državnoj razini.

Pritom je potvrdio kako svi razgovori idu u smjeru stvaranja zajedničke platforme šest stranaka (dva HDZ-a, SDA-SDP, te SNSD-SDS), pri čemu dokument koji su potpisale četiri stranke u Federaciji može biti dobra polazna osnova.
Konačni cilj je stvaranje koalicije koja će biti konzistentna, odnosno ista na državnoj, federalnoj i županijskim razinama, pri čemu se mora voditi računa o etničkoj većini svakog od naroda.
Iako detalje svog plana pomirenja nije otkrio do kraja, ipak je pojasnio kako pitanje kandidature Zlatka Lagumdžije za predsjedatelja Vijeća ministara više nije toliki problem, ali da će SDP kao pobjednička stranka ipak imati ovu ili funkciju ministra vanjskih poslova BiH. Prema nekim neslužbenim informacijama, ukoliko SDP preuzme mjesto predsjedatelja Vijeća ministara, HDZ BiH trebao bi, prema planu SDA, dobiti mjesto ministra vanjskih poslova. Ista logika bi se primijenila i u slučaju da HDZ BiH uzme mjesto državnog  premijera.
S druge strane, srpske zahtjeve usmjerene k ovom ministarstvu, Tihić je odbio. Međutim, da bi uopće Čović i Lagumdžija sjeli za jedan stol, Tihić predlaže da obje strane popuste, objasnivši kako HDZ BiH mora shvatiti da postoje i druge stranke poput SDP-a koje predstavljaju Hrvate, dok bi SDP napokon trebao uvažiti činjenicu da je HDZ pobjednička stranka te da je za nju glasovala većina hrvatskog naroda u BiH.

Uloga HDZ-a 1990.


Tihić je, pak, govoreći o razrješenju situacije na državnoj razini iznio i zanimljivo gledište o kojem se ovih dana razgovara, a odnosi se na mogućnost da predsjednici ili dopredsjednici stranaka budu istodobno i ministri u budućem Vijeću ministara.
Ne ulazeći u mogućnost da OHR ukine zabranu Čoviću za kandidiranje, Tihić je ostavio mogućnost da on osobno postane državni ministar pravosuđa.
Zanimljivo je pak da je Tihić, nakon pitanja o mogućnosti da HDZ 1990. u budućim kombinacijama ostane bez vlasti, naveo i kako je sve moguće pa tako i da se vlast pravi bez neke od stranaka. Iako nije eksplicitno govorio o ulozi HDZ-a 1990. u budućim kombinacijama, naveo je kako to sve ovisi o odnosima na relaciji HDZ BiH-“devedesetka”.

Srpski oprez i pesimizam


S druge strane, u SNSD-u su i dalje prilično pesimistični kada je u pitanju Tihićeva misionarska misija pomirenja “zaraćenih” političkih blokova te ne očekuju da će se tako brzo doći do dogovora s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.
Izvršni tajnik Dodikovih socijaldemokrata Rajko Vasić za naš list kaže kako kod Tihićevih izjava i najava o razrješenju postizborne križaljke u ovom tjednu treba biti posebno oprezan.
- Nije bilo nekih osobitih kontakata sa SDP-om niti postoji najava održavanja nekog sastanka, potvrdio je Vasić, pojasnivši kako se sjedanje za jedan stol ne može očekivati jer je Lagumdžija još uvijek taj koji uvjetuje određene pozicije u Vijeću ministara.
Pritom je naglasio i kako lider SDP-a još uvijek govori o tome kako on predstavlja Hrvate, što dogovor čini još težim. Pritom je najavu o mogućem zaobilaženju HDZ-a 1990. iz vlasti nazvao tipičnim “sarajevskim šibičarenjem”.

Platforma


Čini se kako će pitanje platforme biti ključno u predstojećim razgovorima o formiranju vlasti na državnoj razini. Naime, trenutačno se na stolu nalaze dva dokumenta; jedan je platforma SDP-a, SDA, HSP-a BiH i NS-a Radom za boljitak, dok je drugi načelni dokument koji je ponudio HDZ BiH. Međutim, HDZ BiH je samo pobrojao pitanja na kojima treba raditi buduća vlast, no, kako se doznaje, SDA ipak traži više, odnosno želi da HDZ BiH te SNSD pristupe razgovorima sa SDP-om kako bi se došlo do jednog zajedničko, proširenog dokumenta.

Piše: Dario Pušić
  / dnevni-list.ba