Tihić: Provedba izbornih rezultata s oba HDZ-a

"Potrebno je što prije provesti izborne rezultate jer je to vitalni interes svih naroda u BiH i upravo je današnji sastanak imao za cilj da vidimo koji je izlaz iz trenutne situacije i svih razlika među političkim subjektima koji sudjeluju u provedbi izbornih rezultata", kazao je Tihić.

"Danas smo se, uz ostalo, dogovorili da naši predstavnici u Zastupničkom domu izglasaju odluku o privremenom financiranju institucija Federacije BiH te da pozovemo visokog predstavnika da on, umjesto Doma naroda, donese tu odluku", istaknuo je Tihić.

Na sastanku je bilo riječi i o svim stranačkim platformama iz kojih bi se, po Tihićevim riječima, trebao naći zajednički imenitelj koji bi bio osnova za rad budućeg Vijeća ministara i nižih razina vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je današnji susret s čelnikom SDA ponudio mnogo toga u "našem zajedničkom promišljanju dobra za BiH i sve ono o čemu smo danas razgovarali je i za dobro čovjeka i BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o stranačkim platformama, Čović je kazao kako bi platforme trebale biti smjernice kojima bi trebala biti posvećena posebna pažnja u sljedeće četiri godine, a to su smjernice koje uistinu mogu biti prihvatljive svim strankama koje će činiti parlamentarnu većinu.

Upitan da prokomentira napise u medijima o izjavi čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako će SDP i SDP-ova platforma učiniti za Hrvate više nego HDZBiH u proteklih 18 godina, Čović je kazao kako će njemu biti drago da svatko učini mali korak naprijed kako bi se tri konstitutivna naroda u BiH osjećali ustavno jednakopravnima.

Na susretu u Mostaru bilo je riječi i o sastanku koji bi trebao biti održan 11. siječnja, na kojemu bi se predsjednici političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu trebali dogovoriti o tome tko će činiti buduću parlamentarnu većinu.

Sudionici sastanka u Mostaru složili su se da parlamentarna većina treba biti konzistentna, odnosno da bi je trebale činiti iste stranke na svim razinama vlasti.

Nakon sastanka s Čovićem, predsjednik SDA Sulejman Tihić održat će sastanak i s čelnikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem.

(Fena)