Tihić: Postoje dva načina rješavanja hrvatskog pitanja, budući da SDA neće pristati na treći entitet

... popisa stanovništva i ustavne reforme, smatra predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je rekao da se stranke razlikuju o pitanju obima tih ustavnih reformi.

"U Republici Srpskoj bi to sveli samo na provođenje odluke Suda iz Strazbura, a i nju u redukovanom obliku. SDA smatra da prioritet treba da budu ustavna rješenja koja će omogućiti funkcionalnije institucije BiH, onemogućiti zloupotrebu entitetskog i etničkog, svjesni da i entitetsko i etničko ostaje jer je to na neki način i sudbina BiH kao multietničke države", rekao je Tihić za portal "Sarajevo x".

Prema njegovim riječima, hrvatska strana ide i dalje i smatra da ustavna reforma treba zahvatiti i drugačiju teritorijalnu organizaciju, što je sada nerealno.

"Treba naći neki zajednički jezik u vezi sa ustavnom reformom i smatram da ćemo mnogo lakše postići dogovor o drugim pitanjima koja sam spomenuo iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali, mislim da je minimum legalizacija svih do sada prenesenih nadležnosti u Ustav BiH, zatim europska klauzula, što bi nam omogućilo da idemo brže u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU i NATO", rekao je lider SDA.

Tihić smatra da postoje dva načina rješavanja hrvatskog pitanja, dodajući da SDA neće pristati na treći entitet.

"Prvi način rješavanja hrvatskog pitanja jeste da osiguramo institucionalnu ravnopravnost koja već postoji na državnom nivou. Treba je riješiti na entitetskom, ali u oba entiteta. Drugi način je teritorijalna reorganizacija. Mislim da je nerealno govoriti o trećem entitetu, četvrtom entitetu, nekoj sveukunoj reorganizaciji države koja bi vodila ukidanju entiteta iako bismo mi to, naravno, željeli", rekao je lider SDA.

Tihić smatra da je realno rješenje teritorijalna reorganizacija entiteta koji bi možda mogao biti nekakav kompromis između postojećeg stanja i zahtjeva za potpuno drugačijom teritorijalnom reorganizacijom.

srna