Tihić: Posebno važan proces u 2013. jeste popis stanovništa BiH

Po njegovim riječima, ovo pitanje ima višestruki, ne samo ekonomski nego i politički značaj, tim prije što je na BiH izvršena agresija, počinjeni masovni zločini.

- Došlo je do nasilne promjene demografske strukture u BiH. Inače, u svakoj multietničkoj državi to je pitanje uvijek važno, a u BiH zadnji popis je bio prije 22 godine, kazao je Tihić.

Po njegovim riječima, imamo državne institucije koje će raditi taj posao, "međutim, znamo mi dobro kakve su te institucije, koliko su one funkcionalne i kakvih tu sve problema može biti i mogućnosti za inžinjering popisa stanovništva".

- Moramo uraditi sve da se popis izvrši u skladu sa zakonom i standardima Eurostata. Zabrinjava neusklađenost Zakona o popisu stanovništva RS-a sa Zakonom o popisu stanovništva BiH, kazao je Tihić.

Upitan kako komentira podršku kardinala Puljića Inicijativi "1. ožujak", Tihić je kazao da misli da je to jedan visoki moralni čin kardinala Vinka Puljića i "to je u duhu i Dejtonskog sporazuma i principa pravednosti da se omogući svima koji su protjerani da glasaju na mjestima odakle su protjerani, da glasaju za te općine".

- Drago mi je da je to rekao kardinal Puljić. Nadam se da će i drugi vjerski lideri to slijediti, kazao je Tihić.

Fena