Tihić: Pola pozicija velikobošnjačkoj koaliciji, pola Hrvatima i Srbima

Moon je potvrdio da se stavovi i odnos SAD-a prema BiH nisu promijenili te da SAD ostaje opredijeljen za izgradnju i jačanje BiH kao cjelovite, multietničke i demokratske države čija je budućnost u Europskoj uniji i NATO-u.

"Nakon što je pitanje referenduma u RS-u kao antidejtonskog i neustavnog čina iza nas, sada je nužno da sve snage i energiju usmjerimo na formiranje parlamentarne većine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", rečeno je tijekom ovog razgovora.

SDA je spremna za dijalog i suradnju s političkim strankama koje participiraju u entitetskim vladama, uključujući i dva HDZ-a. Međutim, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić, neće pristati ni na kakve ultimatume i ucjene i insistirat će da, u skladu s izbornom rezultatu, stranke Platforme dobiju pet pozicija u Vijeću ministara, a drugih pet da pripadnu ostalim strankama.

Tihić je istakao važnost poštivanja ustavnih odredbi oba entiteta i odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH.

"Entitetskim ustavima, RS i Federacija BiH definirani su kao multietnički entiteti ravnopravnih naroda i moramo insistirati i istrajati na poštivanju ovih odredbi jer su multietničko i multikulturalno društvo Bosne i Hercegovine njen najčvršći temelj", naglasio je Tihić, kako prenosi Fena.

Platformaši, odnosno čelnici velikobošnjačke koalicije, iako nemaju niakavog osnova predstavljati Hrvate i Srbe u vlasti, jer nisu dobili većinsku podršku građana srpske i hrvatske nacionalnosti na izborima, očito ne namjeravaju odustati od primjene federalnog koncepta pri formiranju vlasti na razini BiH. Za sebe, uz sve (3) bošnjačke, traže i jednu hrvatsku poziciju i jednu poziciju koja u Vijeću ministara pripada tzv "ostalim".

Podsjetimo, da su bošnjačke stranke SDA i S BiH u, još aktualnom sazivu, Vijeća ministara popunile poziciju tzv. ostalih, na kojoj sjedi dužnosnik Suilajdžićeve S BiH, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je protekle četiri i pol godine po svijetu, umjesto politike BiH, promovirao bošnjačku i politiku svoje stranke i potrošio silne novce poreznih obveznika na svoja turistička putovanja.