Tihić: Iduća godina u znaku ustavne reforme

Tihić je za "Nezavisne novine" pojasnio da budući blok SDA -SDP nije nacionalni, jer mu cilj nije zaštita etničkih, niti entitetskih interesa.

"Još nismo ni potpisali sporazum i rade se dokumenti da do toga dođe. Nama je na prvom mjestu BiH, država ravnopravnih naroda. Vjerovatno ustavnu reformu različito vidimo, jer SDA možda daje više značaja etničkom i priznaje entitetsko, a SDP ponekad potcjenjuje važnost etničkog pitanja. Ima među nama razlika, naravno", kaže Tihić.

Na pitanje koliko su Bošnjaci na gubitku formiranjem bh. blok, dok preostala dva naroda imaju etničke blokove, Tihić je odgovorio: "Nacionalni interes Bošnjaka sastoji se od tri riječi: država BiH. Važno nam je da imamo državu ravnopravnih naroda u kojoj se poštuju i etnička i ljudska prava, te pravna država".

"Oni daju prednost etničkom, odnosno entitetskom. Mi potenciramo državu ravnopravnih naroda, a ne bošnjačku državu", rekao je Tihić.

Tihić smatra da je velika koalicija potrebna za provođenje ustavne reforme, navodeći da nju čine SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP i SDA, ali da bi ona mogla biti i šira.

"Tu koaliciju treba formirati ako postoji politička volja da se radi ustavna reforma i ako možemo dogovoriti koje oblasti obuhvata ta reforma", rekao je Tihić.

Na pitanje kada će biti formirana vlast, Tihić je rekao da se boji da će proći neki zakonski rokovi koje je potrebno poštovati, posebno u Federaciji BiH, ali i za Dom naroda parlamenta BiH.

"Možda je bolje da sada duže razgovaramo o formiranju vlasti nego da imamo iste ili gore četiri godine, kao ove prethodne", dodao je Tihić.

Predsjednik SDA smatra da će BiH "sa ovim načinom odlučivanja trebati 200 godina da ispuni uvjete EU".

"Nemamo europske klauzule, imamo stalnu zloupotrebu entitetskog veta...HDZ pokreće pitanje teritorijalne reorganizacije, a mi ga možemo podržati kako ga podržavaju i u Republici Srpskoj. Podržaćemo je ako se odnosi na cijelu državu, uključujući i RS, ali smo svjesni da to u sadašnjim odnosima nije moguće. /Predsjednik SNSD-a Milorad/ Dodik im kaže - napravite treći entitet u FBiH, a zna da ni to nije moguće. Znači, i jedni i drugi se na neki način dodvoravamo Hrvatima, a znamo da sad nije moguće rješavati pitanje teritorijalne reorganizacije", rekao je Tihić.