Tihić i Čović u Mostaru razgovarali o uspostavi Vlasti

Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, SDP BIH, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, sda, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, Sulejman Tihić, sda, Dragan Čović, Sulejman Tihić, sda, HDZ BiH, SNSD, SDP, HDZ 1990, HDZ BiH, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Vijeće ministara BiH, Dragan Čović, HDZ BiH, SDA BIH, HDZ BiH, SDA BIH, suradnja

... i uspostavi vlasti na svim razinama, a po Čovićevim riječima usuglašenost stavova dviju stranaka o tim pitanjima je "dosta dobra".

"Upoznali smo jedni druge s našim dosadašnjim razgovorima s predstavnicima drugih stranaka, te razgovarali o izradi platforme za buduću suradnju kada su u pitanju ustavne promjene i ekonomska politika u BiH. Usuglašenost između naših stavova je dosta dobra i danas na tu suradnju gledam mnogo optimističnije nego prije nekih mjesec dana", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Sulejman Tihić je izjavio kako bi najbolje rješenje bilo uspostavljanje koalicije između SNSD-a, SDP-a, SDA i HDZ-a BiH, odnosno formiranje koalicije između već uspostavljenih ili najavljenih političkih blokova, poput onoga kojeg su potpisali SNSD i SDS.

"U svakom slučaju, trebamo sve učiniti da se što prije implementiraju izborni rezultati. (...) Po našoj ocjeni, imaju još dvije 'nepoznate' koje trebaju postati 'poznate'. Mislimo da je važno da HDZ BiH razgovara sa SDP-om i da riješe neka pitanja i nesporazume, a očekujemo i da se riješi 'nepoznata' kada je u pitanju tzv. hrvatski blok", naglasio je Tihić.

Upitan do prokomentira prijedlog ustavnih promjena HDZ-a BiH koji podrazumijeva četiri federalne jedinice, Tihić je kazao kako se SDA zalaže za decentraliziranu BiH multietničkih regija.

"I u okviru Prudskog sporazuma govorili smo o četiri teritorijalne jedinice središnjeg nivoa vlasti koje bi imale zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Namjerno tada nismo rekli federalne jedinice, nego smo rekli četiri teritorijalne jedinice, podrazumijevajući cijeli teritorij BiH, a nikako da se podrazumijeva buduća teritorijalna organizacija koja bi počela od integriteta i nedodirljivosti teritorija Republike Srpske", naglasio je Tihić.

Predsjednik SDA iskoristio je današnji sastanka da obavijesti javnost o svom sutrašnjem posjetu Zagrebu, gdje će se sastati s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem.

(Fena)