Teške riječi od strane bivšeg gradonačelnika: 'Mostar je ustaški leš i bit će bosanski grad'

safet oručević
safet oručević

Taj užas s imenima ulica traje, to je najveća sramota HDZ-a i onih koji su imenovali te ulice i danas sebi nanose štetu jer neće da pokrenu aktivnosti da se nazivi tih ulica promjene'', rekao je za N1 nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević

Oručević je kazao kako mostarska kandidatura za europsku prijestolnicu kulture ''s ovakvim fašističkim neće sigurno ući u utrku''.

''Sigurno će izgubiti od bosanske javnosti borbu za jednu finu i plemenitu ideju. To bi ja nazvao šminkanje leša, oni žele da našminkaju jedan ustaški leš koji žele predstaviti kao jednog antifašistu u srcu Europe i da postanemo prijestolnica Europe'', rekao je Oručević za N1.

Između ostalog, govorio je o tome kako su pobrisani svi tragovi predratnog Mostara te da je ''sva povijest koja je postojala u tom gradu pobrisana na brutalan i fašistički način''. ''...sve su uništili tragove nekadašnjeg Mostara praveći prijestolnicu Herceg - Bosne.

Dolaskom EU i Briselskim sporazumom, Daytonskim sporazumom, mi smo njima uništili dalji razvoj te ideje jer da smo im dozvolili jednu tu općinu kao predstavnicu Herceg-Bosne imali bi trgove Ante Pavelića, Mate Bobana i još gora imena u kojoj bi se zatvorili u pošast fašizma i u njoj živjeli i budili se'', kazao je Safet Oručević.

Dodao je kako su za sadašnje stanje najodgovorniji HDZ BiH i SDA.

''HDZ prvenstveno jer žele dobiti kontinuitet vladanja u Mostaru bez izlaska na izbore. Pokazalo se poslije ovih izbora, da je nacionalna ravnoteža i potpuni balans između Bošnjaka i Hrvata. Ovo je na kraju krajeva jedna stvar koju ja ne razumijem kod mojih Mostaraca. Danas nitko ni za što ne odgovora, grad putuje nigdje, zahvaljujući vodstvu dva čovjeka i neke dvije politike u Mostaru. To se mora hitno promijeniti'', kaže Oručević.

Rekao je kako ''mi već živimo suživot'', te da ''politika mora napraviti institucije da prodiše ovaj grad''.

''Mislim da smo dosta toga uradili, malo to netko drži pod kočnicom ali će morati popustiti. Mostar će sigurno imati Gradsko vijeće i gradonačelnika i bit će bosanski grad. Velika prijestolnica, pravi bosanski grad'', rekao je, između ostalog, Oručević za N1.