Teroristički čin u zračnoj luci "La Guardia", 1975., izvela jugoslavenska UDBA

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
Emigrante su likvidirali najčešće po europskim državama, ali radili su to i na području SAD-a, i to pod zaštitom FBI-a - tvrdi američki "New York Observer".

Newyorški tjednik ovim se bavi terorističkim napadom na zračnu luku "La Guardia" u kojem je smrtno stradalo 11 ljudi, a ranjeno 75, što se u SAD-u smatralo najvećim terorističkim napadom do 11. rujna i rušenja newyorških blizanaca.

Za taj teroristički napad prvotno je bila sumnjičena skupina hrvatskih političkih emigranta na čelu sa Zvonkom Bušićem. Naime, nakon što su u rujnu 1976. uhićeni, ali zbog otmice zrakoplova, Bušićeva skupina ispitivana je i pod sumnjom da su izveli i napad na newyoršku zračnu luku.

Bušić je u vrijeme istrage negirao da je na bilo koji način bio umiješan u ovaj napad. Da su počinili ovaj teroristički napad negirali su i ostali članovi Bušićeve skupine tvrdeći da im je to namjestila jugoslavenska Udba.

Zvonko Bušić je poslije osuđen na doživotnu robiju, ali zbog otmice zrakoplova i slučajne pogibije policajca prilikom deaktiviranja ekspozivne naprave. Naime, nakon otmice zrakoplova i predaje, Zvonko Bušić je objasnio gdje se nalazi ta bomba i kako je deaktivirati, ali je ona eksplodirala pri demontaži zbog čega je poginuo jedan policajac. Međutim, bomba je prilikom deaktiviranja na poligonu pod misterioznim okolnostima eksplodirala i usmrtila jednog policajca. Zbog čega se to dogodilo nikad nije do kraja razjašnjeno.

Bušićeva skupina zbog otmice zrakoplova i kasnije pogibije policajca osuđena na visoke zatvorske kazne, a sam je Bušić u američkim zatvorima odležao 32 godine, što su protivnici hrvatske neovisnosti devedesetih godina isticali kao navodni dokaz o genocidnosti same ideje o hrvatskoj državi.

Slučaj La Guardia

S druge strane, teroristički napad na zračnu luku La Guardia, koji ni na koji način nije povezan s ovim činom, dogodio se 29. prosinca 1975. godine. Spomenuti slučaj nikad nije službeno riješen, niti su otkriveni počinitelji. New York Observer u tekstu tvrdi da je eksploziv podmetnut od strane jugoslavenske UDBA-e, a izravni počinitelj bio je jugoslavenski agent koji se infiltrirao u skupinu hrvatskih političkih emigranata.

Prema prvobitnom planu, piše newyorški list, eksploziv je trebao biti aktiviran dok u zračnoj luci ne bude puno putnika. Cilj ove operacije bio je pokušaj kompromitiranja hrvatske političke emigracije u očima Amerikanaca, navodi New York Observer .

Umiješanost agenta Udbe u ovu akciju, piše newyorški tjednik, zataškao je američki FBI, koji je inače znao i za druge, slične akcije Brozove tajne policije. Zbog toga, iako je bio sumnjičen, Bušića nikada nisu teretili za ovu akciju jer mu ni FBI nije želio "napakirati" ono što nije učinio.

Newyorški list također otkriva i zbog čega se FBI tako zaštitnički odnosio prema jugoslavenskoj Udbi. Svoj interes FBI je vidio u tome što je od Udbe dobivao informacije o političkoj emigraciji u SAD jer je po procjenama FBI-a, očito temeljenim na konstrukcijama UDBA-e, hrvatska emigracija mogla praviti određene probleme u američkim lokalnim zajednicama gdje je živjela, pa su stoga tadašnja "saznanja agenata UDBA-e" dobro došla agentima FBI-a, koji nisu razumjeli da se u biti radi o otvorenim pokušajima kompromitiranja političkih neistomišljenika.

Zbog ove suradnje dviju tajnih policija mnoga ubojstva na zapadu nikada nisu riješena, iako je u njima likvidirano stotinjak protivnika tadašnjeg jugoslavenskog komunističkog režima, navodi New York Observer.


hrsvijet.net