Taktika ili pokušaj prekrajanja volje hrvatskog naroda ?!

Ovaj sporazum hrvatskom je nacionalnom bloku donio potporu hrvatskog biračkog tijela višu od 90 posto. Čak i u takvoj situaciji, izborni pobjednik SDP BiH pokušao je ili još pokušava ovaj blok istisnuti iz vlasti.

Razlozi su posve jasni. Lider HDZ-a Dragan Čović čvrst je u svojim zahtjevima da po prinicpu rotacije mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripadne upravo njegovoj stranci. S druge strane lider SDP-a Zlatko Lagumdžija svoje ustoličenje na ovu funkciju pravda izbornim rezultatom. Nimalo zanemariva činjenica u svemu nije ta da se od 96. godine do danas nije desila situacija u kojoj princip rotacije nije poštovan. Okupljanjem manjih hrvatskih stranaka oko SDP-a Lagumdžija bi se bez sumnje nametnuo kao neprikosnoveni lider pogotovo u većem bh entitetu. Sa dva HDZ-om BiH u vlasti to pak ne bi bilo moguće.

Ukoliko bi se Lagumdžijin plan i ostvario izazvalo bi to velike, ili kako kaže lider HDZ-a Čović pogubne, posljedice po stabilnost BIH. Naime, među Hrvatima u BiH vlada opće mišljenje da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BIH hrvatski narod pokraden. Ukoliko bi se HDZ istisnuo iz vlasti sa državnog i federalnog nivoa bila bi to trostruka krađa i potpuno prekrajanje izborne volje jednog naroda. Ovom u prilog govore činjenice da je HDZ stranka koja je objektivno dobila najveću podršku hrvatskog biračkog tijela.

Kako u međunarodnim krugovima ne postoji puno onih koji bi HDZ željeli vidjeti van vlasti i kako to ne želi ni dobar dio članova SDP-ovog najbližeg partnera SDA postoji i realno razmišljanje da je posrijedi taktiziranje SDP-a. Ukoliko to nije jedina namjera SDP-a, sve drugo bi bila politička avantura sa velikim posljedicama.

(Vijesti.ba)