Svjedočenjem Penave nastavljeno suđenje Perkoviću i Mustaču

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
...nastavljeno je u utorak poslijepodne svjedočenjem bivšeg pripadnika hrvatske emigracije Petra Penave.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster pokušavao je od Penave saznati koju poziciju je svjedok uživao nakon dolaska u Hrvatsku početkom devedesetih godina. Pritom ga je najviše zanimao njegov odnos s optuženim Perkovićem, odnosno u kojim se prilikama govorilo o slučaju Đureković.

"Iz dokumenata koje mi je pokazao general Červenko je bilo vidljivo da su se Perković i Prates sreli u Beligiji i da mu je tom prilikom Prates dao ključ garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković", rekao je Penava.

"Vidio sam dokumente u stožeru Sigurnosno-informativne službe ministarstva obrane iz dosijea Labrador iz kojih je bilo vidljivo tko je imao kakvu ulogu u emigraciji", rekao je Penava. On se pozivao i na tadašnjeg predstojnika SIS-a Markicu Rebića.

Sudsko vijeće je tada svjedoka suočilo s Rebićevim dopisom njemačkom pravosuđu 2008. u kojem se opovrgava da je Penava ikad bio zaposlenik SIS-a te da nije prisustvovao sastancima te službe iz kojih bi mogao dobiti spoznaje koje iznosi pred sudom. To se odnosi na proces Krunoslavu Pratesu 2008. godine tijekom kojeg je Penava također dao iskaz.

Nakon što Penava, koji je rekao kako je znao za taj dopis, nije htio otkriti od koga je za njega doznao, sudac Dauster je prekinuo suđenje.

Penava je u nastavku ipak rekao da se radi Branku Deberoviću, bivšem djelatniku splitskog SIS-a.

"Ja ću otkriti ovo ime ali moram ukazati na to da bi se ovoj osobi mogle dogoditi svakave stvari", rekao je Penava.

On je tijekom svjedočenja opetovano govorio da je Josip Perković "izuzetno opasna" osoba koja "izvršava sve naredbe ali o tomu ne priča".

"Gospodin Perković ni sa mnom ne priča. Mora da je to u njegovoj naravi", rekao je sudac Dauster, što je izazvalo podsmjeh u sudnici pa i kod samog optuženog Perkovića koji inače proces prati zapisujući bilješke bez vidljivih emocija.

Za Perkovićeva suradnika Tomislava Mičića Penava je rekao da je u emigraciju došao kao emigrant nakon Hrvatskog proljeća ali da mu emigracija "nije vjerovala", između ostalog jer se družio s "jugoslavenskim kriminalcima u Frankfurtu".

Na pitanje suca koliko zna o optuženom Zdravku Mustaču, svjedok je odgovorio kako je znao da je u Udbi u Beogradu, zadužen za emigraciju ali da ga nije nikada osobno sreo.

Perkovićeva obrana na čelu s odvjetnikom Antom Nobilom usredotočila je svoje ispitivanje na utvrđivanje vjerodostojnosti svjedoka i rašćićavanja njegove uloge u strukturama hrvatske države početkom devedesetih godina.

Pritom se svjedok upleo u proturječja glede njegova položaja i sudjelovanja u radu SIS-a.

Nobilo je nakon današnjeg ročišta ocijenio da je Petar Penava "tipičan lažni svjedok". "Petar Penava je tipičan lažni svjedok koji je neke informacije pokupljao po kavanama i medijima, a pritom se htio pokazati i kao djelatnik SIS-a i da je od svog tobožnjeg šefa dobio sve informacije kojima raspolaže. Međutim na kraju se pokazalo da on zaista u SIS-u nikad nije radio", rekao je Nobilo.

Siniša Pavlović, odvjetnik udovice ubijenog Đurekovića i sutužiteljice u procesu Gizele Đureković, odbio je komentirati svjedočenje Penave koji bi svoj iskaz trebao nastaviti sredinom svibnja.

Za srijedu je najavljeno svjedočenje bivšeg djelatnika SDS-a iz Beograda Božidara Spasića video-linkom, no to je upitno jer je Spasić već u utorak trebao svjedočiti, što se nije dogodilo. U srijedu bi iskaz trebao dati i Ivan Šimunovića koji bi trebao govoriti o djelovanju tajnih službi protiv emigracije.

Hina