Svi napreduju samo BiH zaostaje

Šefovi diplomacija EU, na svom posljednjem sastanku pred ljetnju pauzu, osvrnuli su se još jednom na stanje u BiH. I ovoga puta iz Brussela stigle su riječi zabrinutosti i žaljenja zbog zaostajanja BiH na europskom putu, piše Dw.de.

„Podsjećajući na zaključke iz prosinca 2012. godine, Savjet izražava svoju zabrinutost zbog nedostatka napretka BiH na putu ka EU. Dok su druge zemlje napredovale BiH zaostaje", navodi se u posljednjim zaključcima 28 ministara vanjskih poslova EU.

U prosincu prošle godine Savjet EU je prihvatio ocjenu Europske komisije da je napredak BiH „ograničen" i apelirao na bosanskohercegovačke političke lidere da intenziviraju napore u ostvarivanju preuzetih obveza. U tom cilju, naglašena je neophodnost formiranja stabilnih vlasti na svim nivoima, koje će za prioritet imati fokusiranje na europsku agendu BiH.

Sejdic Finci preduvjet za nastavak eurointegracija BiH

Savjet ministara sada izražava „posebno žaljenje" zbog neuspjeha političkih lidera BiH da primijene odluku u slučaju Sejdić Finci koju je Europski sud za ljudska prava donio još prije tri godine. Iz Brussela se tako upozorava da BiH nepostupanjem u ovom slučaju krši svoje međunarodne obveze.

„Savjet je zabrinut i zbog mogućih implikacija koje bi ovo moglo da ima na izbore u BiH 2014. godine i zato poziva zemlju da kao prioritetno uskladi svoj Ustav sa Europskom poveljom o ljudskim pravima. Vjerodostojan napor u tom pravcu je neophodan kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH stupio na snagu. A puna primjena Sejdić Finci presude je ključni element za podnošenje i razmatranje zahtjeva za kandidatski status BiH", navodi se u saopćtenju Savjeta ministara EU.

EU: Pomoći ćemo, ali posao je na vama

Za Savjet ministara EU dogovor političkih lidera BiH oko primjene presude u slučaju Sejdić Finci je „hitno pitanje". Oni pozivaju bh rukovodstvo da konstruktivno surađuje sa EU, podsjećajući na ulogu specijalnog predstavnika EU i šefa delegacije EU u BiH. Kao i svaki put do sada, EU je poručila BiH da ostaje predana njenoj europskoj perspektivi. Europski put je ipak staza za koju BiH mora biti sposobna da je sama pređe uz uvijek spremnu pomoć europskih partnera.