Svebošnjačka koalicija 'preuzela' Parlament Federacije BiH

mušić u parlamentu
Bagarić je rekao kako HDZ BiH još uvijek nije dobio nikakav odgovor koalicijskih partnera na zahtjev za odgađanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a koji su uputili Klubovi zastupnika HDZ BiH-HNS-a nakon što su ih u više navrata preglasali zatsupnici iz reda SDA i SBB-a.

"Mi smo unutar Kluba imali sastanak, imamo ga i danas, a za sutra je zakazana i koordinacija prije same sjednice. Od koalicijskih partnera nismo dobili nikakvu informaciju. Uobičajeno je bilo zakazati i sjednicu kolegija prije sjednice, a ja još nisam dobio poziv, kazao je Bagarić.

Uporno rade suprotno dogovorima

Bagarić je rekao kako SDA i SBB nisu ispoštovale zaključke koji su dogovoreni. Radi se o skidanju s dnevnog reda Nacrta zakona o šumama FBiH i Prijedloga zakona o organskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. "To smo dogovorili na kolegiju, a onda to nije povučeno. Kada se glasalo o tome hoće li se te točke povući kako smo tražili ili neće onda su kolege glasale suprotno stavovima i dogovoru kolegija", rekao je Bagarić.

Dodao je i kako je nakon toga uslijedio Zakon o igrama na sreću.

"Te neprincipijelnosti su maksimalno isplivale na površinu i dogodilo se da na jednoj strani praktično imamo zastupnike HDZ-a BiH-HNS-a i na drugoj strani sve ostale zastupnike. U jednom trenutku glasanje je bilo 66 naprema 12", kazao je Bagarić.

Svebošnjačka koalicija

"Ipak, imali smo dogovor da ta dva druga zakona koja su nama iznimno bitna budu skinuti s dnevnog reda, ali je došlo upravo do preglasavanja. U jednom trenutku to je izgledalo kao podjela po nacionalnoj osnovi odnosno svebošnjačka koalicija naspram zastupnika HDZ-a BiH", ističe on.

Bagarić je kazao kako su zastupnici HDZ-a BiH-HNS-a i ranije neke stvari "gutali kao cijenu mira u kući i opstanka koalicije".

"Nije nam bilo jednostavno progutati da jedan amandman kada su u pitanju branitelji, a koji je popravljao zakon i bio više tehničke nego suštinske prirode jednostavno nije usvojen. Poslije toga smo imali priliku vidjeti još nekoliko situacija u kojima nije prolazilo ono što smo mi tražili", rekao je Bagarić.

Bagarić strahuje kako parlamentarci HDZ-a BiH na razini Federacije istrošili sve mogućnosti i kako su sada na potezu stranačka vodstva koja moraju preuzeti odgovornost.

Parlamentarna kriza na vidiku

"To je preispitati način i funkcionisanje koalicije, donijeti jasne stavove i dati nam jasne instrukcije", istakao je.

Na pitanje Klixa postoji li u ovom trenutku uopće parlamentarna većina i koalicija u FBiH Bagarić odgovara: "To ću moći odgovoriti poslije kolegija, a možda čak i poslije sjednice jer na njoj će se vidjeti. Ako to ponovo bude ono što je bilo na prekinutoj, odnosno nedovršenoj 12. redovnoj sjednici bojim se da ulazimo u parlamentarnu krizu. To bi mogao biti pokazatelj nove parlamentarne većine. Mi stvarno to ne želimo, ali oko iznimnih pitanja mi više nismo spremni praviti ustupke", kazao je Bagarić.

On je istakao da sve što HDZ BiH traži u Parlamentu FBiH nema prolaza i to treba javno i otvoreno reći.

"Masa neprincipijelnosti, ružnih stvari i to nije način funkcioniranja koalicije. Mi smo bili zagovornici i stanke na kojoj će se samo koalicioni partneri sresti i kazati jesmo li mi koalicioni partneri ili nismo? Hoćemo li za neke projekte ili zakone tražiti dovoljan broj ruku ili ćemo se odgovorno ponašati kao parlamentarna većina", zaključio je Bagarić.

SDA: Treba nastaviti zasjedanje sutra

Hoće li sutra biti nastavljeno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, bit će poznato nakon jutarnjeg zasjedanja vodstva Doma s predsjednicima klubova parlamentarne većine.

Do tada, ranije upućeni pozivi poslanicima za sjednicu važe, rekao je Feni predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Po njegovim riječima, Zastupnički klub SDA smatra kako Dom treba nastaviti zasjedanje.

Mušić tvrdi kako nije dobio službeni politički stav s pojašnjenjem mišljenja zastupničkog kluba koji predvodi Hrvatska demokrtatska zajednica o potrebnoj odgodi zasjedanja.

Kao predsjedavajući, Mušić je ranije uputio poziv zstupnicima za sutrašnji nastavak 12. sjednice,a potom nastavak 10., kao i za novu, 13. sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Izvor: Dnevnik.ba