Sve stranke pred odgovornošću - kompromis ili radikalizirati stanje

Sve je manje vremena za politička nadmudrivanja i odugovlačenja, a bh. političari morat će pokazati jesu li spremni za dogovor ili pak za dugoročnu izolaciju i trasiranje gubitničkog puta, poruka je što će je ovoga tjedna u BiH donijeti predstavnici EU-a i SAD-a, doznaje Večernjak. Dio poruka je već artikuliran, a danas ga razmatraju ministri vanjskih poslova EU-a u dokumentu koji je razradio ured visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. U tome dokumentu navode se moguće sankcije prema političarima i institucijama koji su zapreka reformama s ciljem bržeg pridruživanja EU-u. Ovaj će dokument biti puno korisniji u drugoj fazi, nakon uspostave vlasti čiji bi se okvir mogao dobiti u sljedećim danima.

Jačaju pritisci

A da situaciju ne smatraju povoljnom za bilo kakve promjene, svjedoči živa zainteresiranost američke i europske administracije. Najprije će u BiH stići direktor regionalnog odjela u europskoj diplomatskoj službi za područje zapadnog Balkana, istočno susjedstvo i Rusiju Miroslav Lajčak. Bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH je ponajbolji poznavatelj situacije u ovoj regiji. On će se susresti s vodećim dužnosnicima i političarima u BiH. Odmah nakon njega uslijedit će dolazak zamjenika američkog državnog tajnika Thomasa Countrymana. On će za isti stol posjesti sve domaće političare te, kako se doznaje u diplomatskim krugovima, prenijeti stajalište SAD-a i većine zemalja da je neprihvatljivo dalje odlaganje uspostave vlasti. To se odnosi na sve strane u BiH od kojih se očekuje da ova zemlja u skoroj budućnosti ima puno više europskog, a manje daytonskog nasljedstva. Stoga, za uspostavu vlasti sve strane moraju pokazati spremnost za kompromis koji sada izgleda nemoguć s obzirom na poziciju stranaka. To podrazumijeva da se uvaže rezultati posljednjih izbora, narodni legitimitet, ali istodobno i pokaže spremnost razgovora na temelju konkretno postavljenih zadaća. Kako bi se to ostvarilo, većinske bošnjačke stranke nastoje pokazati da je moguće okupljanje oko zajedničkog dokumenta na razini FBiH i novoga zaokreta nakon ovih izbora o zajedničkim pitanjima, dok pak najvažnije hrvatske stranke smatraju da je najvažnija poruka zadržati okosnicu u vlasti čime se pokazuje narodni legitimitet s posljednjih izbora.

Federacija drži ključ

Ključ uspostave vlasti u cijeloj državi nalazi se u Federaciji, odnosno u četiri preostale županije s hrvatskom većinom. Da bi se to dogodilo, svi moraju odustati od ekstremno i jasno izraženih ciljeva. Prije svega SDP mora odustati od ambicije da poništi političku volju cijeloga jednog naroda. Ne sporeći činjenicu da su za ovu stranku glasovali i Hrvati, valja reći da su dva HDZ-a dobila uvjerljivu većinu birača ovoga naroda. Iako su svi argumenti na strani ove dvije najveće hrvatske stranke oko legitimnosti, jasno je da ne mogu unedogled blokirati uspostavu vlasti jer se upravo to već koristi za potpuno kompromitiranje borbe za narodnu slobodu. Najrelaksiranija je srpska strana.

Njihov kompromis mogao bi se pokazati prigodom ustroja državne vlade i spremnosti za izgradnju državnih institucija umjesto da se cijela politika svodi na to da Banja Luka u Sarajevo šalje službenike koji će osigurati jačanje samo Republike Srpske.

izvor: večernji.ba