Sulejman Tihić: Vrati ćemo se na Travanjski paket i Prud

Sulejman Tihić, SDP BIH, HDZ BiH, Dragan Čović, Milorad Dodik, sda, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, pregovori, Sulejman Tihić, BIH, vlast, Sulejman Tihić, SDA BIH, udruge, HVO, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, sda, BIH, Sulejman Tihić, Ivo Sanader, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, BIH, dr. Dragan Čović, Sulejman Tihić
Prema njegovim riječima „predsjedništvo SDA će u četvrtak donijeti konačan stav s kim ići u pregovore o formiranju nove vlasti", te da će se u tome osloniti na izborne pobjednike, „ponajprije mislim na SDP, SNSD i HDZ BiH."

„Mi ćemo napraviti ono što, po nama, treba biti programska osnova buduće koalicije, bez ambicije da pravimo neke velike programe. To je u prvom redu travanjski paket ustavne reforme i dijelovi nedovršenog prudskog procesa. Kada kažem travanjski paket, onda tu ponajviše mislim na prijedlog amandmana na Ustav BiH, izmjene Zakona o Vijeću ministara u smislu stvaranja funkcionalnije vlade i izmjene Izbornog zakona BiH. A ono što bi trebalo uzeti iz prudskog procesa jesu pitanja državne i vojne imovine, zakon o popisu stanovništva, koji smo također bili skoro u potpunosti dogovorili. Ako bi se sve to prihvatilo, imali bismo jedan pozitivan zamah i meni bi onda manje bilo važno koliko će tko dobiti pozicija u vlasti i tko će biti na čelu kojeg ministarstva.", rekao je, između ostalog, Tihić

U pogledu radikalizma koji dolazi iz RS-a, Tihić smatra da se radi o, uveliko, lažnoj prijetnju: „Sve stranke iz RS-a su prihvatile travanjski paket. Javno se danas priča nešto drugo, ali oni su svjesni da je potrebno izvršiti ustavnu reformu i da možemo prestati s tom pričom samo ako provedemo onaj realni dio ustavne reforme, a to je travanjski paket."

„Pretpostavljam da bi tu hrvatski političari imali određene primjedbe i zato ističem da bi se travanjskom paketu neke stvari mogle dodavati ili oduzimati.", dodao je Tihić.

U pogledu postizbornog položaja HDZ-a, Tihić je rekao da „čini sve da se HDZ BiH uključi u vlast", ali da se ne može dopustiti „da oni diktiraju uvjete kao da imaju 50 posto glasova u cijeloj BiH".

Ipak, predsjednik SDA je izrazio nadu da takvih uvjetovanja neće biti: „SDA i ja osobno ćemo učiniti sve kako bi u budućoj vlasti bila na odgovarajući način zastupljena volja svih naroda i građana."

„Ja sam uvijek bio korektan i prema HDZ-u BiH i prema gospodinu Čoviću, posebno na početku prošlog mandata kada je on bio u prilično teškoj poziciji. I sada sam spreman prihvatiti za partnere one koje su hrvatski birači izabrali i učinit ću sve da postignemo dogovor s HDZ-om BiH. Normalno, nećemo pristati na ucjene i ultimatume o trećem entitetu i Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu. Razgovarao sam s gospodinom Čovićem i mislim da je to bila retorika koja prati izbornu kampanju.", objasnio je.

Na pitanje o očekivanoj koaliciji sa SDP-om, Tihić odgovara: „Mi nismo imali službene razgovore. Ja jesam imao susrete sa Zlatkom Lagumdžijom i mi u SDA smo spremni ići u tu koaliciju, ali ne po svaku cijenu. Ta koalicija je moguća na ravnopravnim osnovama, bez obzira što oni imaju nešto više zastupničkih mandata. Mislim da kod SDP-a postoji takva spremnost. Uostalom, toliko imamo složenih problema u državi da nam je potrebna velika koalicija i svaka druga varijanta ne bi bila funkcionalna. Teško se mogu ostvarivati ciljevi ako je neka od ove četiri stranke koje su dobile najveće povjerenje birača - u oporbi."

radiosarajevo.ba