Sulejman Tihić: Nigdje ni države ni čovjeka!

Od 113 članova, koliko GO broji, jučer je bilo njih više od 40, a točnu evidenciju nije nitko imao. Na dnevnom redu bile su dvije tačke, usvajanje novog izbornog postupka unutar stranke i analiza prošlogodišnjih izbornih rezultata SDA. Obje su, uz nekoliko zaključaka, usvojene, iako nije bilo dovoljno ruku.

Zamjenik predsjednika stranke Asim Sarajlić izborne rezultate nazvao je "solidnim" i za to okrivio medije te "nepovoljan ambijent po SDA".

- Za nezadovoljstvo, krizu, proteste boraca uglavnom se krivila SDA. Uz to, svi relevantni mediji bili su protiv nas - rekao je Sarajlić, požalivši se i da je nakon izbora u pojedinim kantonima narastao animozitet između SDA i SDP-a.

Onda su za govornicu počeli izlaziti članovi stranke iz cijele BiH, iz čijih izlaganja su provijavale žestoke osude upućene rukovodstvu SDA, koalicionom partneru SDP-u, te primjedbe zbog osipanja kadrova.

Vrhunac kaosa desio se kada je na red došlo glasovanje o tome hoće li se dozvoliti ili odbiti izjašnjavanje o prijedlozima Hasana Čengića, člana GO, koji je zbog boravka van BiH opravdano izostao sa sjednice. U tom trenutku bilo je jasno da u sali nema ni trećine od ukupnog broja članova. Predsjednik GO Halid Genjac je pod pritiskom Sadika Ahmetovića i ostalih Tihiću odanih kadrova prihvatio da se ne dozvoli izjašnjavanje o Čengićevim prijedlozima.

Čengić je u pismu zatražio da se napravi sveobuhvatna analiza izbornih rezultata i potom predlože mjere i aktivnosti stranke, zatim da se sačini izvještaj o provedbi rezultata izbora te analiza učinka dosadašnje koalicije SDA-SDP.

Nakon što je glasanjem bez kvoruma odlučeno da se o Čengićevim prijedlozima GO neće izjašnjavati i sam Genjac je ljutito izašao sa sjednice, da bi se tek pred kraj vratio. Za njim su otišli i brojni drugi članovi, tako da je kraj sjednice dočekalo tek tridesetak članova GO.

Tihić: Nigdje ni države ni čovjeka!

Sarajlićevoj žalopojci zbog "solidnih" rezultata izbora pridružio se i predsjednik Sulejman Tihić, koji je nenadano iskritizirao i koalicionog partnera - SDP!.

- Posljednji izbori dobiveni su sloganom "Država za čovjeka", a nigdje ni države ni čovjeka! Znam da ima primjedbi na koaliciju s SDP-om. Ali mi smo mogli birati između njih ili opozicije. Pa, da smo otišli u opoziciju, tri-četiri tisuće naših ljudi ostalo bi bez posla - skandalozna je izjava koju je jučer izgovorio Tihić, priznajući na ovaj način da je SDA u vlast ušla samo da bi sačuvala fotelje.

Tihić se požalio i na to da SDA nema svoj medij, "što uveliko otežava poziciju ove stranke".

- Mi nemamo svoj medij. Nudili su nam varijante da kupimo jednu televiziju. Ali, mi imamo loša iskustva s tim, pa nismo ušli u taj projekt - rekao je Tihić.

Dnevni avaz