Sulejman Tihić: Budući izgled BiH podrazumijeva izmjene daytonskog Ustava

Tihić je za Radio-televiziju Republke Srpske rekao da idealnih rješenja neće biti, ali da je jedno od realnih rješenja bio travanjski paket ustavnih promjena iz 2006. godine, koji je podržan od najvećeg broja stranaka u BiH.

"Nažalost, Stranka za BiH je najodgovornija za rušenje travanjskog paketa, koji je bio dobro rješenje, ali i za rušenje politike dogovora i kompromisa i sada nam treba mnogo da se vratimo u poziciju u kojoj lideri mogu postići dogovor", istakao je Tihić.

Komentarajući rezultate općih izbora u BiH, Tihić je rekao da iznenađenje predstavlja dobar rezultat SDP-a, te da je manji broj glasova SDA rezultat realne politike koju je ona vodila, a imala je tešku socijalnu situaciju i nije povlađivala određenim populacijama.

On kaže da je za njega iznenađenje i izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, iako su sve predizborne istraživanja bila u njegovu korist, ali da je uvjeren da će on štititi interese hrvatskog naroda.

"Smatram da je Komšić izabran, jer je viđen kao bh. patriota i da osim što je Hrvat, on štiti interese svih", rekao je Tihić.

On je dodao da je formiranje koalicije SDA i SDP BiH posljedica izbornog rezultata i ustavnih mogućnosti za uspostavljanje koalicije stranaka sa nacionalnom i entitetskom većinom, a da ove dvije stranke spaja odnos prema državi BiH, koju obje vide kao decentraliziranu i državu ravnopravnih naroda.

Govoreći o ustavnim promjenama u pogledu teritorijalne organizacije u BiH, Tihić je istakao da se u tom smislu Hrvati osjećaju neravnopravnim i da se to mora ispraviti kroz njihovu ustavnu poziciju ili drugačiju teritorijalnu organizaciju na razini oba entiteta, ali da SDA ne podržava formiranje trećeg entiteta u BiH.

"U tom dijelu hrvatska politika nije dovoljno jasna, jer ne govori koji teritorij bi hrvatska jedinica obuhvatala, ali SDA je protiv trećeg entiteta, naročito za njegovo formiranje samo u Federaciji BiH", naglasio je lider SDA.

Kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, Tihić je izrazio očekivanje da bi dogovor stranaka mogao se postići do siječnja naredne godine, dodajući da bi najbolje rješenje bilo da vlast zajednički formiraju SNSD, SDP, HDZ i SDA.

"Vjerujem da vlast mogu formirati ove stranke. Što se tiče SDA, ona će razgovarati sa svima, osim sa Savezom za bolju budućnost, koja se pokazala kao privatna stranka koja provodi medijsko nasilje i poduzima neargumentirane napade na SDA", poručio je Tihić.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u SDA, njen lider je odgovorio da je ova stranka danas jedinstvena i da između njega i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nema razlika, te da su određene "rupe" u stavovima popunjene na nedavnim izborima.
(srna)