Suđenje udbašima u Munchenu

perkovic
U procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno djelo suučesništva u ubojstvu emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u četvrtak je video-linkom iz Zagreba svjedočio bivši hrvatski političar Josip Manolić koji je zanijekao da posjeduje saznanja vezana uz Đurekovićeva ubojstva.

»U vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića nalazio sam se u oporbi tadašnjem sustavu tako da nemam saznanja o radu državnih službi iz tih godina«, rekao je Josip Manolić predsjedniku sudskog vijeća Manfredu Dausteru putem video-linka iz Zagreba. Za optužene je rekao da ih je upoznao tek nakon osamostaljenja Hrvatske kada su se obojica stavila na raspolaganje novoj vlasti.
Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo izjavio je nakon svjedočenja kako ni današnji svjedok nije teretio njegovog štićenika jer nema nikakva direktna saznanja o ubojstvu Đurekovića.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak svjedočenjem Vanje Špiljka, sina bivšeg predsjednika predsjedništva SFRJ Mike koji je, kako stoji u optužnici, naložio ubojstvo Đurekovića kako bi prikrio malverzacija u državnoj kompaniji INA u kojoj su zajedno radili Vanja Špiljak i Stjepan Đureković.

Svjedočenje Vanje Špiljka je već jednom ove godine odgođeno zbog nemogućnosti Špiljkovog odvjetnika da nazoči svjedočenju.Proces Perkoviću i Mustaču započeo je prošlog listopada a po nekim procjenama presuda neće biti izrečena prije 2016.

Hina