Sud odobrio izručenje Vinka Sindičića

vinko sindičić
Istražni sudac u Madridu Ismael Moreno odobrio je izručenje bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj, no njegov se odvjetnik žalio pa će konačnu odluku za desetak dana donijeti više tijelo Istražnog suda u glavnom gradu Španjolske.

Sindičić je uhićen 9. studenoga u Burgosu na sjeveru zemlje na temelju Interpolove tjeralice koju je izdalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Ono sumnja da je 72-godišnji Sindičić dao lažni iskaz i lažno prijavio kazneno djelo na suđenju u Muenchenu gdje su bivši čelnici jugoslavenske tajne policije UDBA-e Josip Perković i Zdravko Mustač optuženi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983.

Odvjetnik Perkovića, Anto Nobilo, tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta optuženog za organizaciju likvidacije.

Za pomaganje u tom ubojstvu na doživotni je zatvor 2008. osuđen Krunoslav Prates, među ostalim i zbog davanja ključa od garaže Perkoviću u kojoj je smaknut Đureković.

Međunarodna tjeralica za svjedokom Sindičićem pokrenuta je 6. veljače 2014. a uhićen je 20 mjeseci kasnije u Burgosu, gradu s oko 170.000 stanovnika.

Guardia Civil, formacija koja uz nacionalnu policiju brine za sigurnost građana, privela ga je u 9 sati ujutro u ulici San Lesmes, u srcu Burgosa, gdje je bio u društvu talijanske državljanke. Kod sebe je imao hrvatsku putovnicu i talijansku osobnu iskaznicu.

Neki hrvatski mediji su još ranije pisali da živi u predgrađu Milana s nevjenčanom suprugom iz Italije. Sindičić, rođen u Baškoj na Krku, ranije je živio u Rijeci gdje je državnom odvjetništvu podnesena prijava za lažno svjedočenje u Münchenu.

"Policija postupa po uhidbenom nalogu kad god ima saznanja o mjestu boravka osobe koju se traži", navedeno je u e-mailu Ravnateljstva hrvatske policije.

Pozivajući se na zaštitu osobnih podataka policija je odbila reći ima li on prebivalište ili boravište u Rijeci. U Španjolsku je mogao doći iz Italije bez zaustavljanja na granici budući da su obje zemlje u zoni schengenskog režima.

Sindičićev španjolski odvjetnik iz Burgosa tvrdi da hrvatsko pravosuđe nije kompetentno za privođenje vezano uz slučaj koji se vodi u Muenchenu već bi to jedino moglo učiniti njemačko pravosuđe.

Njemačka nije zatražila od Španjolske izručenje Sindičića već jedino Hrvatska, odnosno državno odvjetništvo u Rijeci, rekla je Hini osoba sa suda u Madridu.

Sudac Ismael Moreno prihvatio je stav državne odvjetnice Carmen Monfort koja je tvrdila da nema prepreke izručenju bivšeg agenta UDBA-e.

U četvrtak ujutro spis će se naći na drugoj instanci koja bi za desetak dana trebala donijeti konačnu odluku. Sudac koji će biti poznat ovaj tjedan bavit će se samo pitanjem izručenja, odnosno je li ono u skladu s europskim uhidbenim nalogom, no ne i Sindičićevim svjedočenjem u Muenchenu te njegovom prošlošću u kojoj ga se povezuje s nizom ubojstava hrvatskih političkih emigranata.

Sindičić se dvadeset dana nalazi u istražnom zatvoru udaljenom 42 kilometra od Madrida gdje čeka odluku o izručenju.

Uprava zatvora Soto del Real nije dopustila Hini razgovor s njim dok traje proces. Sindičićev odvjetnik nije bio dostupan za komentar. Odvjetnik iz Burgosa jedina je osoba koja je kontaktirala Istražni sud o njegovom slučaju, kaže izvor Hine.

Španjolska policija napominje da Sindičić nema prebivalište niti boravište u Španjolskoj niti je ondje registriran.

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. gdje je odslužio dvije trećine kazne. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. ali je 2000. oslobođen optužbe. Spominjao se u medijima i kao ubojica hrvatske obitelji Ševo u Italiji te nekih drugih emigranata u Njemačkoj i Švicarskoj

Hina