Strankama iz proračuna HNŽ-a 630.000 maraka

Tako u nacrtu proračuna za 2010. pod stavkom “Transakcije za političke stranke i koalicije” jasno stoji podatak kako se za financiranje stranaka namjerava izdvojiti čak 630.000 maraka.

Od toga će najveći dio političkog “kolača” pripasti HDZ-u BiH i Hrvatskom zajedništvu, koji će dobiti po 129.902,40 maraka. Potom slijedi SDA s 115.200.00, pa SBiH sa 100.497,60 maraka, dok će SDP i HSP (Đapić - dr. Jurišić) dobiti po 56.397,60, a BPS-u će iz županijske “kasice-prasice” pripasti 41.702,40.

Strankama premalo

Iako se ovdje radi tek o nacrtu proračuna, isti će se uskoro u formi prijedloga naći pred zastupnicima, što nam je potvrdio i sam predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Jelovac.

“Nismo još ništa dobili od Vlade, koja nam treba poslati prijedlog proračuna. Tako da još uvijek ne znamo kad će se održati sjednica na kojoj će se raspravljati o proračunu”, kazao je Jelovac. Na pitanje je li mu previsoka svota od 630.000 maraka koja se izdvaja za političke stranke, Jelovac je odgovorio da ovisi s koje se strane to gleda.

“Što se tiče stranaka, one čak misle da je ta svota premala, ali s druge strane kada se gleda na stvarne potrebe, onda je to previše novca”, naveo je Jelovac pojasnivši kako Vlada HNŽ-a odlučuje o pojedinim iznosima, pa tako i o visini koja će se izdvojiti za političke stranke.

S pitanjem hoće li se i u prijedlogu proračuna za 2010. naći iznos od 630.000 maraka za političke stranke, i hoće li se taj iznos umanjivati s obzirom da se Hercegovačko-neretvanska županija nalazi u teškoj financijskoj situaciji, obratili smo se i izvršnoj vlasti.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović nam je rekao kako se intenzivno radi na izradi prijedloga proračuna za 2010..U ovom trenutku se još uvijek nalaze u fazi razgovora i konzultacija sa sindikatima i drugim korisnicima proračuna, a nakon što to obave, imat će proračun u formi prijedloga i kao takvog ga uputiti u skupštinsku proceduru.

Na pitanje je li mu previsok iznosi koji će se izdvojiti za političke stranke, Pavlović je odgovorio da Vlada ne donosi te odluke, nego da postoji zakon koji je to definirao.

“Točno se prema zakonu zna koliko kojoj stranci pripada sredstava iz proračuna na temelju broja mandata. Nije na Vladi da određuje ove godine ćemo izdvojiti 600 tisuća, pa ćemo dogodine 100, nego se točno zna koliko kome pripada”, kazao je Pavlović, napominjući kako oni samo rade po zakonu i da u proračunu ne mogu licitirati s iznosom sredstava za političke stranke koje se nalaze u Skupštini.

Izborna godina

Sami način licitiranja financijskih sredstava, koja se izdvajaju za rad političkih stranaka, pojasnio nam je zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević. On objašnjava kako se ukupna svota koja se odobri za financiranje političkih stranaka, dijeli tako što se 30 posto od nje raspodjeli svim strankama u podjednakom iznosu, a 70 posto svote se raspoređuje po broju zastupnika, pa se tako dobiva konačni iznos koliko koja politička stranka dobiva iz proračuna.

“Cijeli taj iznos ide izravno na račun političkim strankama i nema nikakve veze s dnevnicama i paušalima zastupnika za koje postoji druga stavka iz koje se oni financiraju”, pojasnio je Žuljević.

Prema njegovom mišljenju, iako se ovdje radi o Zakonu o financiranju političkih stranaka, iznosi koji se izdvajaju za njih su realno govoreći previsoki.

“Ne mogu političke stranke biti imune na političku i ekonomsku situaciju, posebice kada se radi o proračunu HNŽ-a koji ne može ni izmiriti svoje obveze jer je praktički bankrotirao. Posuđen je namjenski novac od fondova kako bi se isplatile obveze, što se u ekonomiji jasno objašnjava bankrotom proračuna. No, o tome se i dalje šuti”, kazao je Žuljević, zaključivši kako iz svih tih razloga nije realno da financiranje političkih stranaka ostane u istom iznosu kao za 2009., posebice ako se sve ostale stvari u proračunu smanjuju.

No, kada se uzme u obzir da su ove godine opći izbori, čisto sumnjamo da će vladajuće političke strukture kresati iznose za financiranje političkih stranaka bez obzira što se županija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

Dnevni list