Stotinu milijuna eura i dalje stoji neiskorišteno zbog nedogovora političara

dogovor, političari, BIH, Federacija BIH, dogovor, sastanak
"EU je odobrila vrlo povoljan kredit od sto milijuna eura kako bi pomogla entitetskim i državnim budžetima. Za Republiku Srpsku je (RS) predviđeno 30 milijuna, FBiH 60, a za državni nivo deset milijuna eura", rekla je glasnogovornica Delegacije Europske komisije u BiH Zora Stanić.

Stanićeva je istakla da je taj novac spreman i prva tranša od 50 milijua eura mogla bi biti isplaćena odmah, ukoliko bi došlo do dogovora. Europska komisija, dodala je ona, ne traži da se subjekti u BiH dogovore u vezi sa svakom pojedinačnom stavkom, već samo u vezi sa globalnim okvirom, pišu "Nezavisne novine".

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović naglasio je da RS blokira da ova sredstva budu upućena u BiH, jer u Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara stoji prijedlog koji nikako ne daju na sjednicu.

"Politika iz RS ne dozvoljava državi čak ni da ima isti budžet kao lani. Mi smo sastavili budžet koji je bio istovetan ovom lani i taj ne daju. Nije ništa do nas, do njih je. To je u pitanju politika, a ne ekonomija", istakao je Kasumović.

Pomoćnica ministra finansija RS Radmila Mihić rekla je da je prijedlog RS da sva tri nivoa vlasti u ovu godinu uđu sa istim budžetima kao u 2010. godini.

Ona tvrdi da RS nije dala suglasnost na budžet BiH za 2011. godinu jer su političari iz FBiH željeli povećanje u odnosu na 2010. godinu, podsjetivši da su u Sarajevu tražili da nivo budžeta BiH za 2011. bude oko 920 milijuna maraka, a da je RS bila spremna dati saglasnost na 760 milijuna.

"Točno je da RS u okviru Fiskalnog vijeća nije dala suglasnost na predloženi povećani nivo budžeta u institucijama BiH, jer smatra kako nije postojalo dovoljno argumentacije za to i da se najvećim dijelom radi o neracionalnoj potrošnji. Takva vrsta povećanja bi značila i značajno manje budžete entiteta nego prošle godine", rekla je Mihićeva.