Što sedogađalo u zgradi OHR-a? Zašto je Lagumdžija naredio medijski odstrel čelnika EU?

Istodobno u Republici Srpskoj tvrde upravo suprotno , i što mi je daleko lakše povjerovati, kako je visoka povjerenica za europsku vanjsku politiku i sigurnost Catherine praktično zaustavila pogubljenog austrijskog pustipratra Valentina Inzka da pod pritiskom Vijeća za provedbu mira, odnosno okosnice Turska-SAD, opet tjera vodu na mlin bošnjačkoj politici koja je u Federaciji BiH zakuhala najveću krizu nakon Daytona.

Piše: Karlo Matić, Dnevnik.ba

Sve to uklapa mi se u 'vrlo povjerljive informacije' kojima često novinari barataju, a koje sam upravo dobio od sudionika iz diplomatsko špijunske mreže, da je sve riješeno, ne u Banja Luci ili Sarajevu što je jučer bila tek predstava za javnost, nego večer ranije u uredu OHR-a.

A da se nešto ne sprema na dobro naslutio je čelnik Crvenih Kmera iz Sarajeva Zlatko Lagumdžija koji je tu večer okupio glavne urednike svojih džepnih medija. I prvi je izletio SAN, s jučerašnjom naslovnicom i tekstom 'Dodik kupio Lajčaka, Europska unija poražena' (http://www.san.ba/index.php?id=18594).

Medijska haranga je tek otkrila svu nervozu Zlatka Lagumdžije koju su pak spin majstori Goebelskovskog formata već danas ispravili predstavljajući da je Dodik poražen.

No vratimo se sastanku u OHR-u koji se događao iza 22.00 sati u četvrtak navečer u Sarajevu. Te večeri je bez imalo milosti Ashton samo potvrdila ono što misli o Inzku i o njegovoj sramotnoj ulozi dežurnog potrčkala sarajevske čaršije. Zatražio je Lagumdžija od Inzka i njegova američkog zamjenika Rodericka Moona da zaustavi misiju europske povjerenice.

No, obojica su dobila što su zaslužili. Moon opomenu, a Inzko crveni karton. Zanimljivo je kako OHR nije objavio da se europska povjerenica Ashton susrela sa svojim izaslanikom u Sarajevu. U najmanju ruku čudno.


Iz izvor bliskih razgovorima, Ashton je u zgradi na Vrbanji jasno poručila Inzku da je EU razočarana potezima koje je vukao u BiH, napose u Federaciji BiH koji su stvorili najžešću krizu u zemlji te da oko referenduma u RS-u ne treba vući nikakve poteze, pogotovo ne radikalne jer nije cilj dalji ostanak OHR-a i konfrontacija nego upravo suprotno. Zatvaranje ureda tzv međunarodne zajednice i preuzimanje stvari u ruke Europljana.

Prema neslužbenim tvrdnjama Inzko bi već slijedećeg tjedna trebao povući odluku o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva čime će se stvari vratiti na početak i u Federaciji BiH.

Što će ta odluka konkretno značiti sada je teško protumačiti budući po jednima to znači preispitivanje povjerenja Anti Živku Budimiru i navodnoj Vladi Federacije, a po drugima samo nastavak njihova rada.

U svakom slučaju smrtniku OHR-u su od četvrtka navečer odbrojani dani. Više zasigurno neće biti nametanja odluka, sramnog arbitriranja u korist samo jedne strane - bošnjačke.