Što je pokojni predsjednik Dr. Franjo Tuđman mislio o Hercegovcima?

Tuđman u razgovoru sa Šuškom
Iako u prilog toj tvrdnji dovoljno govori činjenica da je  Gojko Šušak u ratno vrijeme, praktički bio druga osoba po važnosti iza Tuđmana, kroz nekoliko anegdota i zabilježenih Tuđmanovih crtica o Hercegovcima, odlučili smo još malo dokazati tu teoriju:

Ante Beljo nam je, naime pričao kako su negdje 1987. u Kanadi, za Tuđmana priredili  kulturo-zabavni program sa hrvatskim narodnim običajima. Išli su redom nastupi Zagoraca, Ličana, Slavonaca, Bosanaca, itd. Tuđman je sve hladno promatrao i dosađivao se. Među posljednjima na pozornicu su izašli Hercegovci. Tuđman ustaje i počinje aplaudirati u ritmu truse. Kasnije ga pita fra Ljubo Krasić da pojasni zbog čega je tako reagirao.

Na to je Tuđman spremno izjavio: "Pa jedino Hercegovce mogu odmah mobilizirati!"

Poznati splitski povjesničar i jedan od najprodavanijih hrvatskih književnika 20.stoljeća, Ivan Mužić, u svojoj knjizi "Masonstvo u Hrvata" napisao je slijedeće:

Tuđman se iskreno divio Hercegovcima. «Hercegovce je uvijek smatrao najpožrtvovnijim Hrvatima. Volio je način na koji su oni veličali svoje Hrvatstvo. Osjećao je u tome bliskost s njima. Smatrao ih je izvanredno sposobnima...Nije isticao da je Zagorac, ali nije ni bježao od toga... Mudrijaši, fiškali... Tako je znao reći za Zagorce. Kod Hercegovaca je volio čvrstinu, tvrdoću. Mada rođen u Zagorju, i on je sam bio tvrd poput Hercegovaca. Po mentaliletu je, nesumnjivo, bio bliži Hercegovcima...».

Činjenica je da su u drugoj polovici 90-ih godina, Hercegovci bili nadpredstavljeni u vlasti. Godine 1999. najmoćniji Tuđmanov savjetnik bio je Hercegovac dr. Ivić Pašalić, a  policijskom obavještajnom službom ravnao je također Hercegovac, Ivan Brzović. Velik broj aktivnih generala: Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić-Rojs, Ante Roso, Blago Zadro itd. - bio je s područja Hercegovine. Sve ovo što smo naveli ukazuje na veliko povjerenje prvog predsjednika Tuđmana u hercegovačke Hrvate i u njihovu spremnost za žrtvu u Domovinskom ratu.

Robert Špehar\hrsvijet.net