STJEPAN BOŠKOVIĆ Svehrvatsko jedinstvo na izborima 2020. i sigurna pobjeda u Stocu

Stjepan Bošković - načelnik Stoca
hercegovina.info

Stjepan Bošković, načelnik je grada na Bregavi već 16 godina, a u naredne četiri godine mogao bi postati i gradonačelnik. Svoj zadnji mandat, kako je poznato, počinje kasnije od kolega u Hercegovini, zbog nasilnog prekida izbornog procesa u Stocu. Na ponovljenim izborima, unatoč svim turbulencijama, uvjerljivo ulazi u svoj četvrti mandat.

U intervjuu za hercegovina.info govorio je o Stocu 2004. i Stocu 2024., komentarima nakon prvostupanjske presude u Čapljini, kojih i nije bilo mnogo, projektima koji su u tijeku, ili će tek biti realizirani…

Razgovarala: Kristina Perić / hercegovina.info

Već 16 godina ste načelnik Stoca. Izborna je godina, idete li po još jedan mandat?

"U ovom trenutku ne razmišljamo o tome, koncentrirani smo na trenutačne aktivnosti, odluku o tomu ćemo donijeti na vrijeme. Svi mi koji smo na poziciji u ovom trenutku se stavljamo na raspolaganje lokalnoj zajednici, svom narodu, i ako bude potrebno preuzeti odgovornost, onda ćemo to i uraditi.

Kakvo ste stanje zatekli 2004., a kakvo je ono danas? Na što ste u minulom razdoblju najponosniji?

"Bez obzira što je proteklo 16 godina, teško se mogu zaboraviti ta vremena u kojima je stanje općine bilo jako teško, napomenuti da djelatnici nisu dobili na vrijeme po 10 plaća, da više od četiri godine nisu uplaćivani doprinosi, da je u općinskoj blagajni zatečeno stanje duga od 1,2 tadašnja proračuna.

Kad vidimo danas stanje proračuna i obaveza koje redovno servisiramo, možemo zaključiti da je stanje stabilno, s potencijalom daljnjeg razvoja naše općine. Izdvojiti nešto što smo uradili i na što smo najponosniji vrlo je teško, jer mislim da svaku stvar koju smo uradili možemo istaknuti kao važnu jer je bila u cilju boljeg življenja u našoj općini. Ako moram istaknuti nešto onda je to projekt legalizacije naselja (prognaničkih) u našoj općini, izgradnja pastoralnog centra naše biskupije u središtu grada, kao i spomenik braniteljima u središtu grada, vodosnabdijevanje Dubrava. Ima tu još toga".

Prvostupanjsku presudu u Čapljini liderima svebošnjačke koalicije Inicijativa za Stolac iz 2016. niste komentirali, no možete li komentirati reakcije na istu? Salmir Kaplan izjavio je da je presuda politička i pokušaj lokalnog HDZ-a da sebi pripremi teren za predstojeće izbore. Šerif Špago kaže da je cilj zabrana Bošnjacima da sudjeluju u političkoj borbi u Stocu. Tužitelj kaže da su kazne trebale biti i više te da je jasno što bi se dogodilo da je „Kaplan i ostali“ predmet u nekoj normalnoj državi. Imate li neki komentar?

"Ne želim komentirati nepravosnažne odluke sudova, ali mogu prokomentirati reakcije na istu. Puno je laži izrečeno u ovim reakcijama nepravomoćno osuđenog. Istaknuo bih samo činjenicu da oni u svojim izjavama ne spominju datum ponovljenih izbora 17.02.2017 godine koji su provedeni pod punim nadzorom Središnjeg izbornog povjerenstva, a koji su u konačnici i pokazali svu zabludu probošnjačkih vođa i, ja bih rekao, da su zaveli i izložili lažnim argumentima svoj bošnjački narod.

Rezultati ponovljenih izbora su jasno pokazali da imamo stabilnu vlast sve ove četiri godine, da ćemo imati svehrvatsko jedinstvo na izborima 2020. godine i sigurnu pobjedu. Puno govori da se samo jedna osoba unutar SDA osvrnula na ovu presudu, očigledno je da dolazi do jedne vrste otrežnjenja i unutar svebošnjačkog zamišljenog projekta preuzimanja Stoca, pa i na silu. Ipak su ovi nepravosnažno osuđeni bili vođe prekida izbora 2016. godine i kao takvi moraju snositi posljedice toga. Do sada je bila sudska praksa u ovim predmetima oko prekida izbora, a koji su po žalbi došli na Županijski sud strožije kažnjavanje, pa i u predmetima koji nisu imali ovakvu težinu. Što će biti vidjet ćemo.

Prozvali su vas jednom u šali da ste dosta bili načelnik te da je vrijeme da postanete gradonačelnik. Prigodom Ilindanske proslave najavili ste da će i Stolac biti grad. Što se poduzimalo po tom pitanju?

"Kako je Stolac bio grad i prije nego što su sadašnji gradovi postojali, tako su se stekli uvjeti da se i naša općina sa svom svojom kulturno-povijesnom baštinom i službeno proglasi gradom. Mislimo da imamo sve zakonske preduvjete za to i u fazi smo spremanja dokumentacije.

Ima li zanimanja investitora za gospodarsku zonu Hodovo, potencijalnih ulagača i novosti po tom pitanju?

"Što se tiče razvoja gospodarsko-poslovne zone Hodovo, možemo istaknuti da je naš pilot projekt sa solarnim elektranama uspio, da unatoč jednoj vrsti opstrukcije od strane javnih poduzeća u izgradnji infrastrukture, projekt nije zaustavljen, dalje se razvija, sve parcele su prodane, u tijeku je izrada novog regulacijskog plana za proširenje zone. Općina sa svoje strane svake godine ulaže znatna sredstva za infrastrukturu zone, donosi posebne odluke o rasterećenju davanja u zoni te tako stvara pozitivno okružje za povoljnije poslovanje u zoni".

Grad na Bregavi u narednih par godina izlazi iz prometne izoliranosti. Trošne i vijugave ceste prema Neumu zamijenit će brze i moderne. Koliko će to značiti za ovaj kraj?

"Veliki je trud uložen da bi ovaj projekt započeo jer moramo reći da je 2017. godine odobren projekat eksproprijacije na području naše općine, a da je u 2019. godini počela izgradnja iste.

Ovaj trud koji smo uložili sam po sebi govori koliki je značaj ovog putnog pravca za općinu Stolac, kao i za sve njezine žitelje. Ako znamo da ovaj putni pravac prolazi kroz gospodarsku zonu, da se trenutno radi na prometnom rješenju kroz sami grad, kao i odobravanje same obilaznice grada, kada se u potpunosti završi cijeli projekt, Stolac će dobiti vrlo važne objekte na ovom putnom pravcu, prometna izoliranost će prijeći u prometnu izloženost svega onog što Stolac posjeduje.

Veliku šansu polažemo u razvoj, ne samo gospodarske zone, nego i razvoj turističke djelatnosti, očekujući daljnja ulaganja privatnog kapitala u ugostiteljske i smještajne kapacitete".

Proračun Stoca za 2020. težak je 8,6 milijuna, što je više u odnosu na prethodne godine. Kazano je da će on biti razvojni te najavljeni brojni projekti, kako novi, tako i dovršetak starih. Obnavljat će se škola i vrtić, graditi sportska dvorana?

"Da, iz ovog planiranog proračuna bi trebali nastaviti dalje raditi na vodosnadbijevanju naselja koja nisu do sada imala pristup pitkoj vodi, osigurati izbacivanje tehničke vode za aktivnije bavljenje poljoprivredom, riješiti energetski održivo sve naše obrazovne ustanove, tako ćemo utopliti i rekonstruirati grijanje za sve naše škole u gradu, u dječji vrtić dalje ulagati i stvarati bolje uvjete za boravak djece kao i proširenje kapaciteta.

Izradom glavnog projekta Gradske športske dvorane u Stocu počinjemo s izgradnjom iste, kao jednog novog objekta suvremenijeg izdanja, na zadovoljstvo svih građana. Nastaviti će se ulagati u lokalne ceste, jačanje kapaciteta gospodarske zone kroz ulaganja u infrastrukturu. Predviđeno je realiziranje i lokalnih projekata sa zajednicom na raznim poljima, a sve u cilju stvaranja boljih uvjeta za život.

Zašto Stolac nema videonadzor, dok su recimo Mostar, da ne kažemo i Čapljina velikim dijelom pokriveni kamerama?

-Stolac je temeljem odluke OV uveo video nadzor na svim značajnim čvorištima u gradu te je kao takav je bio u funkciji. Zbog toga što nismo do kraja proveli odluku OV, ovaj sustav trenutačno ne radi, ali tehnički gledajući čim proceduru završimo u pravnom smislu, možemo ga pustiti u funkciju.

Na državnoj i federalnoj razini nitko se konkretno ne bavi odlijevom mladih, ni demografskim kretanjima. Koliko problematika iseljavanja, koje je aktualno u cijeloj državi, pogađa Stolac i što lokalna zajednica zapravo može učiniti po tom pitanju?

"Stolac je, kao i sve ostale sredine, pogođen ovim problemom. Ne možemo se mi na lokalnoj razini sami boriti s ovim izazovom jer dolazimo u situaciju da privatni sektor za proširenje svoga posla teško pronalazi radnu snagu. Na nama je raditi sukladno našim mogućnostima na zaustavljanju ovog procesa te stvaranjem uvjeta za razvoj gospodarstva omogućiti proces povratka".

Na tisuće posjetitelja, posebno u proljeće i ljeto, posjeti Stolac. No, događa se, recimo, da viteške skupine spavaju na Buni. Hoteli na Bregavi su ruinirani. Ima li tu gospodarstvenika koji bi bili voljni nešto raditi?

"Da. Na tom polju imamo neka nova kretanja u pozitivnom smislu, privatni sektor se uključuje i mislim da je pred nama jedan investicijski ciklus ulaganja u kapacitete smještajnog karaktera od hotela do motela. Svi ovi infrastrukturni projekti koji se trenutno realiziraju su jedna pokretačka snaga i ohrabrenje da će se ove investicije u konačnici isplatiti, a mi dobiti dodatne sadržaje".

Od srpnja ste na čelu županijskog HDZ-a. Što će to značiti za Stolac?

"Samo ukazivanje povjerenja mojoj malenkosti da vodi županijski odbor HDZ-a je velika poruka za Stolac i kako se gleda na sav naš rad u proteklom vremenu. Kao predsjednik na ovoj funkciji ne mogu izdvajati Stolac od ostalih općina i gradova u našoj županiji, je moramo sa županijske razine integralno podjednako gledati na sve lokalne jedinice".

Imate li viziju za Stolac u razdoblju od 2020.-2024. Koji su planovi ukoliko ponovno budete potvrđeni za načelnika?

"Ja u tom razdoblju vidim Stolac kao grad uređen i otvoren za sve one koji žele doći da vide svu ljepotu i baštinu, vidim ga s popunjenom gospodarskom zonom i realnim radnim mjestima, s izgrađenim prometnicama i na čvorištu prometnih koridora, s izgrađenom sportskom i kulturnom infrastrukturom kroz Gradsku dvoranu i kulturni multimedijalni centar, da svaka obitelj bude imala pitku vodu iz gradskog vodovoda. Vidim ga kao jednu prosperitetnu sredinu ugodnog suživota i tolerancije svih građana", kazao je Stjepan Bošković u razgovoru za portal hercegovina.info.